Dėl vaistų kainų reguliavimo gali brangti kompensuojamieji vaistai

Dėl valstybinio reguliavimo keisis kompensuojamųjų vaistų, kurių priemokoms gamintojai taikė dideles nuolaidas, kainodara, todėl šie vaistai gali pabrangti, teigia rinkos dalyviai.

Dabar, kai vaistinės priverstos piginti nekompensuojamuosius vaistus, neabejojama, kad jos atsigriebs netaikydamos nuolaidų kompensuojamųjų vaistų priemokoms, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Bendrovės "GlaxoSmithKline Lietuva" generalinio direktoriaus Kęstučio Čereškos teigimu, Lietuvos vaistų rinka siekia 1,5 mlrd. litų, iš kurių 400 mln. litų sudaro nekompensuojamieji vaistai.

"Lėtinės ligos - sunkiausia našta žmogui ir valstybei. Jos baigiasi mirtimi arba invalidumu, tačiau valstybė nukreipė savo dėmesį į mažai vertingus dalykus", - sakė K.Čereška.

Įtakos vaistų kainoms turės ir tai, kad 2010 metai tikriausiai bus pirmieji, kai po nuolatinio vaistinių skaičiaus augimo jų sumažės. 2009-ųjų pradžioje veikė daugiau kaip 1,5 tūkst. vaistinių, neoficialiomis žiniomis, šiuo metu jų yra apie 1,25 tūkst. ir prognozuojama, kad dar 100 vaistinių gali užverti duris iki metų pabaigos.

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerijos nuomone, vaistinių Lietuvoje yra per daug.

"Jeigu vienoje gatvėje iš kelių vaistinių liks viena, kuri pardavinės pigesnius vaistus, man širdies neskaudės. Nes išlaikyti aukštus pelnus sergančių žmonių sąskaita nėra gerai", - sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.


Šiame straipsnyje: vaistaiantkainiaivaistinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių