Dėl tabako baudų spręs Konstitucinis Teismas

Šiandien Konstitucinis Teismas viešame posėdyje pradės nagrinėti bylą dėl Tabako kontrolės įstatymo nuostatų, pagal kurias už pažeidimus yra skiriamos tūkstantinės baudos ir kartu  panaikinamas licencijos galiojimas, konstitucingumo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas suabejojo Tabako kontrolės įstatymo 26 straipsnio 5 dalies ta apimtimi, kiek joje nenumatyta galimybė, atsižvelgus į pažeidimo pobūdį, atsakomybę lengvinančias bei kitas reikšmingas aplinkybes, netaikyti sankcijos - licencijos galiojimo panaikinimo, atitiktimi Konstitucijoje įtvirtintiems teisingumo ir teisinės valstybės principams. 

Minėto Tabako kontrolės įstatymo dalyje nustatyta, kad už tabako gaminių  pardavimo, laikymo ar gabenimo draudimų pažeidimą, jeigu tai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, juridiniai  asmenys ir užsienio  juridinių  asmenų filialai  baudžiami  nuo 10 tūkst. iki  30 tūkst. litų bauda ir panaikinamas licencijos galiojimas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nagrinėjo bendrovės „Liudjona" skundą dėl licencijos panaikinimo. Už tai, kad įmonei priklausančioje parduotuvėje Trakų Vokėje Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos tikrintojams nebuvo pateikti 17 pakelių cigarečių įsigijimą patvirtinantys  dokumentai, tarnyba skyrė 10 tūkst. litų baudą, o Vilniaus savivaldybė panaikino įmonei licencijos galiojimą. Vėliau teismas sumažino baudą iki 3 tūkst. litų, tačiau licencijos panaikinimas nebuvo atšauktas.

Teismas abejoja, ar šios sankcijos nėra dvigubas baudimas, ar taip už nedidelį pirmą kartą padarytą pažeidimą visam laikui panaikinus licencijos verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais galiojimą  nėra žlugdoma įmonės veikla.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių