Dėl „Snoro“ bankroto sumažės vidaus vartojimas

Finansininkai prognozuoja, kad dėl „Snore“ įšaldytų lėšų artimiausiu metu sumažės vidaus vartojimas, kitąmet gali sutrikti atsiskaitymai tarp įmonių.

O nuo to, kaip Vyriausybė sugebės išspręsti „Snoro“ problemą, priklausys skolinimosi kaina tarptautinėse rinkose, praneša LTV naujienų tarnyba.

Bankininkai prognozuoja, kad „Snoro“ indėlininkai, atgavę savo lėšas, neskubės jų išleisti. Dauguma jų esą liks sąskaitose banke, į kurį bus pervesti indėliai.

„Ką mes matėm 2009 metais, kai šalies gyventojai suabejojo dėl savo galimybių turėti darbą, dėl ateities pajamų? Pirma natūrali reakcija – šiek tiek padidinti santaupas ir pasiruošti šiek tiek blogesniam scenarijui. Tai dabar matant, kad euro zonoje įtampa šiek tiek didėja, gyventojai taupys turbūt šiek tiek daugiau“, – kalbėjo „Swedbanko“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Finansų analitikai teigia, kad dėl įšaldytų indėlių „Snore“ paskutinį šių metų ketvirtį gali sumažėti vidaus vartojimas. Šalies ekonomikai įtakos turės ir šiame banke įšaldytos įmonių sąskaitos.

„Sekančių metų pirmą ketvirtį, pirmą pusmetį tikriausiai šiokia tokia įtaka tikrai pasijus – sutriks tam tikri atsiskaitymai tarp įmonių, kurios turėjo nemažas sumas „Snoro“ banke, kurios užšalusios, kurių įmonės negalės atsiimti pagal indėlių draudimo įstatymą. Dėl to mes turėsime pinigų rinkoje sutrikimą“, – prognozavo Finansų analitikų asociacijos valdybos narė Daiva Rakauskaitė.

Ekspertai sako, kad nuo Vyriausybės gebėjimų susitvarkyti su „Snoro“ problema priklauso Lietuvos įvaizdis tarptautinėse rinkose ir skolinimosi galimybės.

„Tai, kaip dabar sudirbo Vyriausybė, Finansų ministerija, aš vertinčiau jos planą dešimtuku iš dešimties. Tai yra, kad prieš banko „Snoras“ bankrotą ji sugebėjo pasiskolinti gana palankiomis palūkanomis 2 mlrd. litų, ir ta suma tikriausiai, kaip ir teigia Finansų ministerija, bus panaudota banko bankroto padariniams likviduoti. O iš karto paskelbus bankrotą, mūsų skolinimosi marža finansų rinkose ženkliai išaugo“, – komentavo D. Rakauskaitė.

Kitąmet Lietuvai tarptautinėse rinkose vėl teks skolintis jau turimoms skoloms dengti. Jei Vyriausybė suvaldys „Snoro“ indėlių grąžinimo procesą, pasak ekspertų, valstybės skolinimosi procentas gali net mažėti.

Pirmadienį Vyriausybei po dvejų metų pertraukos vidaus rinkoje nepavyko pasiskolinti – vertybinių popierių aukcionas dėl mažos paklausos bei nepriimtinos skolinimosi kainos neįvyko.

Makleriai tai sieja su „Snoro“ bankrotu.


Šiame straipsnyje: Snorasvartojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Teisinga išvada...aš kasdien išgerdavau po taurelę brendžio 33 gr...dabar pakeičiau taure;lę į mažesnę..32 gr

ugne

ugne portretas
Reikia grazinkite greiciau Snoro savinikus i Lietuva ir bausti , atimti visa turta iki paskutiniuju, net is seimos nariu, o ne Anglijoje prieglobsti teigti, dar uz musu pinigus nusisamde geriausius anglu advokatus. Tikriausiai mao, kad snoro savininkai ir direktoriai issisuks ir neses. Bet to nebus, europos sajunga nedaleis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių