Dėl paramos investicijoms į žemės ūkį ūkių modernizavimui laukiama konkurencijos

Savo ūkius modernizuoti norintys šalies žemdirbiai dar gali suskubti pateikti paraiškas ES paramai.

Paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ renkamos iki balandžio 29 d. Jas registruoja Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniai paramos administravimo skyriai pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą. Šįmet visos paraiškos bus vertinamos tik pasibaigus jų rinkimo terminui, nepriklausomai nuo to, kada jos bus pateiktos.

Jei paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas. Pirmumo vertinimo kriterijai yra pateikti kiekvienos priemonės veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse.

Skirta investicijoms

Paramos kaip ir anksčiau pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrąją veiklos sritį gali kreiptis žemę dirbantys bei paslaugas žemės ūkio sektoriui teikiantys žemdirbiai.

Paramos lėšas jie gali naudoti naujai žemės ūkio technikai, įrangai, technologiniams įrenginiams, kompiuterinei įrangai, įskaitant programinę, N ir O kategorijų transporto priemonėms įsigyti. Taip pat statyti ir rekonstruoti gamybinius pastatus ir statinius, pirkti statybines medžiagas, ir netgi gerinti infrastruktūrą valdoje, jei ji susijusi su žemės ūkio produktų gamyba ar jos perdirbimu ir paruošimu realizacijai.

Paramos lėšos – pagal sektorius

Šįmet paramos pinigai investicijoms į ūkio valdas paskirstyti atskiroms veiklos sritims – gyvulininkystės, augalininkystės ir paslaugas žemės ūkiui teikiantiems sektoriams bei subsektoriams. Savo ruožtu gyvulininkystės sektoriaus paramos lėšos paskirtos mėsinės galvijininkystės, kitų gyvulininkystės ir paukštininkystės subsektoriams.

Augalininkystės sektoriaus paramos lėšos – linininkystės ir sėklininkystės, sodininkystės, uogininkystės ir daržininkystės bei cukrinių runkelių auginimo subsektoriams.

Taikys pirmumo kriterijus

Priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrajai veiklos sričiai nustatyti 9 pirmumo kriterijai. Pirmumą į paramą turės tie pareiškėjai, kurie dar niekada nėra gavę paramos, arba laiko daugiau gyvulių, dirba iki 150 ha žemės. Pranašumą turės ir jauni, iki 40 metų amžiaus ūkininkai.

Svarbus pirmumo kriterijus – paramos gavėjo narystė žemės ūkio kooperatyve.

Naujovė, jog šįmet pirmumas paramai pagal antrąją priemonės veiklos sritį bus teikiamas iš emigracijos grįžusiems asmenims. Tiesa, šis pirmumo kriterijus pagal svarbą yra aštuntoje vietoje.

Pirmumo kriterijai kiekvienos veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse išdėstyti mažėjančia svarbumo tvarka (žr. www.paramakaimui.lt).

Paraiškos bus vertinamos pagal nustatytą projektų pirmumo vertinimo kriterijų eiliškumą. Kai skirtos paramos lėšos išseks, paraiškos, kuriose projektai atitinka likusius kriterijus, nebebus vertinamos. Pagal pirmumo kriterijus bus vertinamos ir tos paraiškos, kuriose prašoma iki 150 tūkst. litų paramos. Jeigu paraiškoje ir pridedamuose dokumentuose nebus duomenų, leidžiančių nustatyti pareiškėjo atitiktį pirmumo kriterijui, bus laikoma, kad jis jo neatitinka.

Vienam projektui – mažiau

Keičiasi ir paramos vienam projektui skiriamos maksimalios sumos. Šįmet vienam paramos gavėjui parama negalės viršyti 345 280 Lt. Išimtis – jei pareiškėjas yra pripažintas žemės ūkio kooperatyvas ar jo narys arba pareiškėjo ūkis priklausys vienam iš gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės, vaistažolininkystės, cukrinių runkelių auginimo subsektoriui. Pastariesiems pareiškėjams vienam projektui įgyvendinti gali būti skiriama iki 1 381 120 Lt dydžio parama.

Skirta 155 mln litų

Visai priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ šįmet skirta daugiau nei 155 mln. litų paramos lėšų.

Iki kovo 14 dienos gautos 230 paraiškų, kuriose bendra prašoma paramos suma – daugiau nei 32 mln. litų.

Visam 2007 – 2013 metų laikotarpiui priemonei „Žemės ūkio modernizavimas“ skirta daugiau nei 1, 4 mlrd. litų paramos lėšų. Daugiau nei už milijardą litų jau pasirašyta paramos sutarčių.

Iki šių metų kovo 17 d. pagal šią priemonę išmokėta 869 mln. 901 tūkst. 711 Lt. parama.

Naujovės

* Priemonės įgyvendinimo taisyklės vienodai taikomos ir pareiškėjams, prašantiems iki 150 tūkst. litų paramos.
* Paramos paraiškos bus skirstomos pagal prioritetinius sektorius, subsektorius ir pagal pirmumo kriterijus.
* Paraiškų vertinimas bus pradėtas tik pasibaigus jų surinkimo laikotarpiui.
* Galima projektų konkurencija.
* Jei pasibaigus paraiškų rinkimui paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas. Pirmumo vertinimo kriterijai yra pateikti veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių