Dėl laiku neatliktų matavimų - nutrūkę sandoriai

Nekilnojamojo turto specialistai perspėja gyventojus, planuojančius parduoti turimą nekilnojamąjį turtą (NT), laiku susirūpinti tiksliais jo matavimais. Pastebima, kad šiemet pasitaiko daug atvejų, kai dėl nesutvarkytų kadastrinių bei geodezinių matavimų nutrūksta prasidėję NT pirkimo-pardavimo sandoriai. Nuo 2008 m. pradžios be tikslių (kadastrinių) žemės sklypo matavimų sandorių nebeleidžiama įregistruoti turto Registrų centre.

Šių metų pradžioje įsigalioję NT kadastro nuostatų pakeitimai reikalauja, kad prieš sudarant pirkimo-pardavimo sandorį kiekvienas parduodamas žemės sklypas turėtų tikslius (kadastrinius) matavimus.Panašūs reikalavimai taikomi ir sudarant sandorius dėl pastatų. NT specialistai pastebi, kad dalis gyventojų informaciją apie tokią tvarką sužino tik pradėję derinti sandorio detales. Dažnėja atvejų, kai dėl neatliktų matavimų sandoris ne tik atidedamas, bet ir nutrūksta apskritai:

„Atlikti kadastrinius pastatų matavimus trunka nuo vienos iki kelių savaičių, dar ilgiau gali užsitęsti reikalingų dokumentų tvarkymas. Kadangi nekilnojamojo turto rinka šiuo metu sulėtėjusi, neretai suinteresuotas pirkėjas, su kuriuo jau sutartos visos sandorio detalės, laukdamas matavimų ir sandorio registravimo, paprasčiausiai persigalvoja: nusprendžia NT nepirkti visai ar susiranda kitą objektą", - pasakoja bendrovės „ŽIA valda real estate" ekspertai.

Ypač dažnai su tokia problema susiduria naujos statybos būstų savininkai, kurie butus įsigijo dar nebaigtame statyti name. Tokiems pirkėjams būtina žinoti, kad turimo buto jie negalės parduoti, jei po namo pridavimo eksploatacijai nėra atliktas buto kadastrinių matavimų patikslinimas. Jį kiekvienas gyventojas privalo sutvarkyti individualiai.

Su analogiška problema susiduria ne tik pastatų, bet ir žemės sklypų miestų teritorijose savininkai. Atliekant bet kokias disponavimo tokiais sklypais operacijas (pardavimą, dalijimą, sujungimą ir pan.) būtina turėti geodezinius matavimus. Jų sutvarkymas trunka dar ilgiau nei pastatų kadastrinių matavimų - 20-45 dienas. Tuo tarpu visų reikiamų dokumentų tvarkymas, bylų derinimas žemėtvarkos skyriuose gali užtrukti nuo 3 mėn. iki 1 metų.

NT specialistai prognozuoja, kad susidomėjimas kadastriniais pastatų matavimais turėtų dar labiau išaugti prasidėjus šildymo sezonui. Stipriai pakilusi šilumos kaina paskatins didesnio ploto patalpas valdančius juridinius ar fizinius asmenis paskaičiuoti, ar anksčiau įvertintas patalpų dydis atitinka faktinę padėtį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių