Dėl laiku neapmokėtų sąskaitų faktūrų - milijardiniai nuostoliai

Dėl laiku neapmokėtų sąskaitų faktūrų per praėjusius metus Europos verslas neteko 250 milijardų eurų. Ši suma yra lygi Belgijos vidaus produktui. Lietuvos verslininkų nuostoliai siekė 3200 mln. litų. Šie skaičiai yra nurodyti Europos mokėjimų indekse, kurį sudarė didžiausia kredito administravimo agentūra Europoje „Intrum Justitia". Šis kasmetinis „barometras" įvertina atliekamus atsiskaitymus Europos Sąjungos valstybėse narėse. Kaip teigia analitikai, rekordinė neapmokėtų sąskaitų suma gilina ekonomikos krizę.

Pietų Europoje yra daugiausia mokėjimų įsipareigojimų nevykdančių asmenų, o Skandinavijos šalių mokėtojai atsiskaito greičiausiai. Olandija yra „apie vidurį", - per 2007 metus neapmokėtų sąskaitų faktūrų suma yra apytiksliai 12 milijardų eurų. „Intrum Justitia" baiminasi, kad Europos neapmokėtų sąskaitų faktūrų suma ir toliau augs dėl kredito pinigų trūkumo bei dėl aukštų maisto ir naftos kainų.

Vidutiniškai sąskaitos faktūros Europoje buvo apmokamos po 55,5 dienų, t. y. beveik 4 savaitėmis vėliau. Europos vyriausybių institucijos vėl pasirodė prasčiausiai - joms prireikė vidutiniškai 65 dienų sąskaitų faktūrų apmokėjimui; verslininkams - 55 dienų, vartotojams - 40 dienų.

Remiantis Europos mokėjimo indeksu, Lietuvoje atsiskaitymų kokybė per paskutinius dvejus metus pagerėjo. Nors verslo atstovai apmoka sąskaitas faktūras šiek tiek greičiau nei ankstesniais metais, vis dar vėluojama sumokėti. Kaip ir Čekijoje - net 3 procentai sąskaitų lieka neapmokėtos - tai prasčiausi rodikliai visoje ES. Per metus verslo bendruomenei tai kainuoja daugiau kaip 3 milijardus litų - tai daugiau nei pusė švietimo ir mokslo ministerijos biudžeto.

Sąskaitos labiausiai vėluojamos apmokėti Graikijoje, Kipre ir Portugalijoje, o Skandinavijos šalyse rizika mažiausia. Mokėjimų trukmė nežymiai išaugo Šveicarijoje, Ispanijoje, Italijoje, Airijoje ir Prancūzijoje, o Jungtinėje Karalystėje ji liko tokia pati.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių