Dėl kaitros brangs ir alus?

Pasaulyje brangsta miežiai, dėl to gali didėti alaus ir mėsos kainos.
"Lietuvos rytas" rašo, kad Europos biržose pašariniai miežiai per porą mėnesių jau pabrango 2,3 karto - iki 210 eurų už toną. Brangsta ir salykliniai miežiai, naudojami alui gaminti.

Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos prezidento, "Kauno grūdų" generalinio direktoriaus Tautvydo Barščio teigimu, grūdai sudaro apie 65 proc. pašarų sudėties.

Todėl beprasmiška būtų neigti, kad pabrangę grūdai neturi įtakos paukštienos kainai.
"Šiuo metu mūsų sandėliuose nebėra grūdų rezervo. Todėl, jei grūdai išties pabrangs tiek, kiek jie dabar kainuoja biržose, neturėtume galimybės sumažinti ir pašarų kainų šuolio", - sakė T.Barštys.

Pašarai sudaro apie 60 proc. paukštienos savikainos. Todėl, anot T.Barščio, logiška yra prognozė, kad paukštiena gali pabrangti 10-15 procentų.

Salyklo gamintojai nežino, kiek kainuos salyklas.

"Salyklas sudaro maždaug 20 proc. alaus savikainos. Jei už miežius ūkininkams iš tikrųjų turėsime mokėti dvigubai brangiau negu pernai, alus taip pat gali pabrangti 20 proc.", - prognozavo salyklo gamybos bendrovės "Maltosa" direktorius Valerijonas Kožemiakas.

"Maltosą" šią savaitę pasiekė pirmosios salyklinių miežių siuntos. Su ūkininkais už jas dar neatsiskaityta. Dažniausiai su ūkininkais atsiskaitoma per savaitę, tačiau šįkart sutarta palūkėti, kol nurims sumaištis rinkoje.

"Aludariai su salyklo tiekėjais sutartis yra sudarę ankstesnėmis kainomis. Todėl, jeigu ir pabrangs, alaus kainai įtakos tai turės vėliau", - ramino Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Pastaruoju metu pasaulis buvo susirūpinęs, kaip sausra Rusijoje ir draudimas eksportuoti grūdus paveiks kviečių kainas. Tačiau Rusija kartu su Ukraina ir Kazachstanu yra dar svarbesni miežių tiekėjai pasaulyje.

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, šios trys šalys pernai eksportavo 8,4 mln. tonų pašarinių miežių. Tai sudaro pusę viso pasaulio eksporto.


Šiame straipsnyje: kaitraalusmiežiaigrūdaimėsa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių