Dėl Europos teisingumo teismo išaiškinimo didės draudimo įmokos

Nuo 2013 metų nustatant gyvybės draudimo įmoką nebebus galima atsižvelgti į lytį.

Europos teisingumo teismas nusprendė, kad draudikai negali taikyti skirtingų sąlygų vienos ar kitos lyties atstovams, todėl Lietuvoje apsidrausti gyvybę ar sveikatą moterims kainuos daugiau nei iki šiol, o vyrams kainos beveik nemažės, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Prieš gerą dešimtmetį panašiai aiškino ir Lietuvos moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, bet tada draudikai savo skaičiavimų nepakeitė. Tačiau apeiti naujausio sprendimo jiems nepavyks.

Lietuvos draudimo bendrovės pripažino dar nežinančios, kada ir kaip keis tarifus, bet sutaria tiktai dėl vieno - vidutinė draudimo įmoka padidės.

"Šalyse, kur anksčiau įsigaliojo panašus draudimas, draudimo įmokos vyrams truputį sumažėjo, o moterims smarkiai padidėjo", - įspėjo "Ergo Life Insurance" vyriausiasis aktuaras Gintaras Bakštys.

"Uždraudus taikyti objektyvius ir statistika pagrįstus rizikos veiksnius, draudimo bendrovėms teks prisiimti daugiau rizikos. Nėra abejonių, kad tai turėtų atspindėti ir draudimo įmokų tarifai", - pareiškė "Swedbank Life Insurance" Lietuvos filialo patarėjas Mindaugas Jusius.

Draudikai skaičiuoja: Lietuvoje tikimybė mirti 30 metų vyrui du kartus didesnė nei tokio pat amžiaus moteriai.

Tad draustis gyvybę 100 tūkst. litų suma moteriai kainuotų 20 litų per mėnesį, vyrui - dvigubai brangiau.

Savo ruožtu vyrams brangiau atsieis iš gyvybės draudimo bendrovės perkama pensija iki gyvos galvos. Lietuvoje tokią pensiją vyrams draudikai siūlo perpus pigiau nei moterims, mat jos gyvena vidutiniškai 10 metų ilgiau. Draudikai prognozuoja, jog įsigaliojus pakeitimams pensijos draudimo kainos vyrams gerokai pakils, o moterims jei ir nukris, tai nedaug.

Anksčiau pasirašytos gyvybės draudimo sutartys po Europos teisingumo teismo sprendimo neturėtų keistis - liks ir tos pačios įmokos, ir sąlygos.


Šiame straipsnyje: Draudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių