Deklaravimo procesas šiemet vyko sklandžiau

Pasibaigus deklaracijų bei paraiškų pagal kai kurias su plotu susijusias Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemones teikimui, specialistai įvertino, su kokiais sunkumais deklaruodami plotus dažniausiai susiduria ūkininkai.

Rugsėjo mėnesį vykusių informacinių seminarų metu su paraiškose dažniausiai pasitaikančiais neatitikimais buvo supažindinti ir paramos gavėjai.

Seminaruose kalbėta ir apie deklaravimo neatitikimus

Rugsėjo mėn. Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) 26 Lietuvos rajonuose organizavo informacinius seminarus tema „Su plotu susijusių priemonių pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programą 2011 m. administravimo aktualijos“.

Rajonai buvo atrinkti atsižvelgiant į tai, kuriuose iš jų deklaracijas teikia daugiausiai žmonių bei kur deklaracijose užfiksuojama daugiausiai neatitikimų.

Siekiant padėti ūkininkams išvengti klaidų pildant paraiškas, šiuose seminaruose buvo pristatyti ir dažniausiai 2011 m. deklaracijose pasitaikę neatitikimai. Tai, jog ši informacija aktuali pareiškėjams, patvirtino ir juose dalyvavusių ūkininkų klausimai.

Paramos gavėjai domėjosi įvairiais su deklaruojamo ploto dydžiu susijusias klausimais bei teiravosi apie už neatitikimus taikomas sankcijas. Seminarai buvo naudingi ir pareiškėjams, norėjusiems išgirsti specialistų nuomonę apie individualius atvejus, kai įvykdyti reikalavimus sutrukdo gamtos sąlygos, norima pasitraukti iš ūkininkavimo veiklos ar kt.

Tam, kad reikalavimų vykdymas bei sankcijų taikymas būtų aiškesni, renginio metu buvo pristatyti ir Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimų pakeitimai bei dėl šių reikalavimų nevykdymo skiriamų sankcijų sušvelninimas.

Statistinė informacija rodo, kad per visą šių metų deklaravimo laikotarpį 167 698 paraiškose dažniausiai buvo aptinkamos dvigubo deklaravimo, viršdeklaravimo bei viršytų ražienų laukų plotų klaidos. Visgi, lyginant su praėjusiais metais, klaidų kiekis šiemet sumažėjo net 60–70 proc.

Elektroniniu būdu deklaracijas teikti paprasčiau

Sumažėjusį neatitikimų kiekį paraiškose lėmė ir tai, jog paramos gavėjai įgudo naudotis elektronine deklaravimo sistema. Pasak Biržų rajone gyvenančios Angelės Krasauskienės, naujosios sistemos dėka, deklaracijas galima pateikti greičiau. Ūkininkė sakė, jog norėdama užregistruoti paraišką, dabar užtrunka tik pusę valandos. Moteris pasakojo seniūnijoje užsiregistruojanti iš anksto, todėl išvengia ir susidarančių eilių.

Augalininkyste bei gyvulininkyste savo reikmėms užsiimanti moteris deklaraciją pateikia pačioje deklaravimo proceso pradžioje, dar balandžio mėnesį. „Paraišką pateikiu anksti, nes noriu apsidrausti tuo atveju, jei bus aptikta neatitikimų, kuriuos reiks pataisyti“, - sakė A. Krasauskienė. Ji pasakojo, jog specialistai visada geranoriškai padeda, jei kyla su reikalavimų vykdymu susijusių klausimų. A. Krasauskienės teikiamose deklaracijose neatitikimų užfiksuota dar nebuvo – aptiktus paraiškoje neatitikimus ji spėja ištaisyti iki deklaravimo proceso pabaigos.

Labiausiai sumažėjo valdų duomenų atnaujinimo neatitikimų

Šiemet elektroninė sistema patobulinta: duomenys valdų registre buvo atnaujinami automatiškai deklaruojant pasėlius, todėl ūkininkams nebereikėjo atskirai prisijungti prie valdų registro. Šis pakeitimas sumažino paraiškose aptiktų valdų duomenų atnaujinimo neatitikimų kiekį. Per metus ženkliai pasikeitusį klaidų skaičių iliustruoja ir statistiniai duomenys – šiemet užfiksuota tik 200 su šiuo neatitikimu gautų paraiškų, kai 2010 m. buvo pateiktos net 59 458 tokios paraiškos. NMA organizuotų renginių metu paramos gavėjams klausimų kėlė ne valdų registravimas elektroniniu būdu ar sistemos patobulinimas, o atvejai, kai valdos yra išregistruojamos ar perimamos. Specialistai nurodo, kad nutraukus žemės ūkio veiklą, valdos išregistruoti nereikia. Valdą perėmus, kartu yra perimama ir atsietoji išmoka, mokama už atskaitos laikotarpiu paramos teikimo reikalavimus atitikusį plotą perimtoje valdoje.

Į seminarus susirinkusiems ūkininkams taip pat nekilo daug klausimų ir dėl dvigubo deklaravimo neatitikimo klaidų. Tai rodo ir statistiniai duomenys - atvejų, kai analogiškas plotas yra deklaruotas ir kito pareiškėjo paraiškoje, šiemet buvo užfiksuota net 70 proc. mažiau.

Neatitikimų skaičių siekiama mažinti toliau

Pareiškėjai seminarų metu daugiau sužinoti norėjo apie viršdeklaravimo bei leistino ražienoms paliekamo ploto viršijimo neatitikimus. Ūkininkai teiravosi, kokios sankcijos yra skiramos už viršdeklaravimo neatitikimą, kada jis yra fiksuojamas, kaip elgtis, jei šis neatitikimas yra užfiksuotas paraiškoje. Specialistų teigimu, viršdeklaravimo neatitikimas paraiškose yra fiksuojamas tada, kai pareiškėjų deklaruoti plotai nesutampa su kontrolinių žemės sklypų duomenų bazėje esančiais duomenimis. Jis gali atsirasti ir tada, kai pareiškėjas suklysta nurodyti deklaruotą plotą. Užfiksavus viršdeklaravimo neatitikimą deklaracijoje, plotą joje reikėtų nedelsiant pataisyti. Kitu atveju, išmokos pareiškėjui gali būti sumažinamos.

Pareiškėjai taip pat domėjosi ražienų deklaravimu, paramos gavėjams kilo nemažai klausimų, apie tai kokį plotą galima palikti ražienoms. Tai, kad šios klaidos paramos gavėjams vis dar kelia neaiškumų, parodė ir deklaracijose užfiksuotas jų kiekis. Viršdeklaravimo neatitikimų šiemet buvo aptikta daugiausiai - tokių paraiškų buvo gauta 11 proc. daugiau nei praėjusiais metais, net 3 688. Lyginant su 2010 m., ne taip ženkliai pasikeitė ir paraiškų, kuriose buvo užfiksuotas leistiną ribą viršijantis ražienų plotas, skaičius. Jų šiemet gauta 28 proc. mažiau. Pasak S. Miškinienės, šį pasiketimą lėmė informacijos sklaida: praėjusiais metais vykusių seminarų metusu ūkininkais buvo nemažai kalbėtasi apie tai, kaip tinkamai apskaičiuoti ražienoms palikti leidžiamą plotą. Specialistai primena, kad ražienos deklaruojamame plote gali užimti ne daugiau kaip 30 proc. visų ražienų laukams tinkamų augalų rūšių ploto.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių