Degalų pigimo nežadama

Degalų vartojimas Lietuvoje šiemet kris, o jų kainos, net ir dalį benzino importuojant, nemažės - prognozuoja „PKN Orlen Lietuva“ specialistai.

Didžiausi mūsų rinkos degalų gamintojai ir pardavėjai „PKN Orlen Lietuva“ aiškina, kad tanklaiviais į Lietuvą importuojami degalai jų ženkliai neatpigins.

Esą kol kas vienintelis laivais degalus atsivežantis „Lukoil“ tik deklaruoja, kad jie daug pigesni. Tačiau degalinėse vartotojai pajaučia ne atskirų rinkos žaidėjų veiksmus, o tik pasaulinius naftos kainų pokyčius.

„Jeigu būtų įmanomas būdas į Lietuvą atsivežti pigesnių degalų, nė vienas Lietuvos vartotojas šito nepastebėtų. Didmeninės kainos kiekvieną dieną svyruoja nuo 2 iki 8 centų, todėl bet koks degalų pigimas ar brangimas galutiniam vartotojui nėra jaučiamas. Yra jaučiamas pasaulinis naftos produktų pigimas ar brangimas“, - teigia „PKN Orlen Lietuva“ verslo plėtros vadovas Sigitas Zakalskis.

Sausio pabaigoje tanklaiviais iš Švedijos benziną pradėjusios importuoti „Lukoil Baltija“ vadovas pripažįsta, kad įvežamas benzinas litro kainą sumažins ne daugiau kaip 2-3 centais. Tačiau, jo nuomone, per ilgesnį laiką konkurencija monopolininkus norom nenorom priverčia piginti produkciją, kad neprarastų rinkos.

„Gal jie kainą sumažins ne šiemet, bet kitąmet - tikrai. Ta pati istorija buvo ir su dyzeliniu kuru. Kol mes nepradėjom importuot į Lietuvą dyzelinio kuro, čia irgi kainos buvo žymiai didesnės. Kai pradėjom importuoti, jie irgi buvo priversti nuleist kainą. Šiandien   dyzelinis kuras Lietuvoje ir Latvijoje praktiškai parduodamas vienodom kainom“, - sako bendrovės „Lukoil Baltija“ vadovas Ivanas Paleičikas.

„Lukoil Baltija“ planuoja iki kovo vidurio atsiplukdyti dar vieną tanklaivį benzino ir iš „PKN Orlen“ šiemet jo pirkti mažiau, nes apie pusę reikalingo kiekio įsiveš iš užsienio.

„PKN Orlen“ atstovai prognozuoja, kad šiemet degalų suvartojimas Lietuvoje   dar vis mažės. Tačiau jų kainos pasaulio ekonomikai atsigaunant ir didėjant vartojimui tik kils, nes didės naftos kaina.

Pasigirsta prognozių, kad po metų ar dviejų juodojo aukso kaina gali siekti ir 200 dolerių už barelį, t.y. beveik trigubai viršyti dabartinę. Tuomet litras benzino ar dyzelino kainuotų apie 6 litus.


Šiame straipsnyje: degalaidegalų pardavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių