Degalų kainos dar risis žemyn

Jau kurį laiką mažėjančios naftos produktų kainos turėtų kristi ir toliau. Nepaisant to, mažinti maisto bei paslaugų įkainių prekybininkai nežada.

Lems vėtros ir uraganai

Jau keletą savaičių pasaulinėje rinkoje krentanti naftos kaina gerokai nutolo nuo anksčiau pasiekto maksimalaus dydžio - 147 JAV dolerių už barelį.

Vakar Azijos biržose nafta kainavo apie 113 JAV dolerių už barelį, o tai lėmė ir benzino bei dyzelino pigimą daugelio šalių rinkose.

Lietuvoje populiariausias 95 markės benzinas, iki šiol kainavęs 4,37 Lt, vakar šalies degalinėse siekė apie 3,8 Lt už litrą. Liepos viduryje dyzelinas, kainavęs apie 4,5 Lt, vakar jau kainavo apie 4,15 Lt už litrą. Tačiau ar dar ilgai taip sparčiai pigs nafta, ekspertai prognozuoti nesiryžta.

"Nuspėti, ar naftos kainos kris ir toliau, sudėtinga, nes rugpjūtis ir rugsėjis - du itin pavojingi mėnesiai, kuomet daug kur siaučia uraganai. Nors atrodo, kad tai visiškai nesusiję dalykai, iš tiesų uraganų ir vėtrų padaryti nuostoliai labai lemia naftos kainą pasaulinėje rinkoje. Dėl uraganų stoja ir genda naftos perdirbimo gamyklos, todėl atsiranda degalų trūkumas", - tikino bendrovės "Lietuva Statoil" Pardavimų ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas.

Pigimas - dėl JAV nuosmukio

S.Mačiuko tvirtinimu, sumažėjus naftos vartojimui, daugelyje gamyklų yra susikaupę nemažai benzino bei dyzelino atsargų, todėl net ir sustojus gamykloms degalų pritrūkti neturėtų.

Ekspertas patikino, kad rinkoje sklandančios pozityvios nuotaikos leidžia manyti, kad šis naftos pigimas nėra trumpalaikis.

"Naftos kainų kritimui didelę įtaką padarė vykstantys procesai JAV - sparčiai augant naftos kainoms doleris ėmė silpnėti, prasidėjo ekonomikos recesija, o dėl to sumažėjo benzino vartojimas. Nors benzino ten suvartojama tik keliais procentais mažiau nei iki šiol, visai pasaulio rinkai tai labai dideli skaičiai, nes apskritai JAV sunaudojama daugiau nei 35 proc. viso pasaulio benzino. Tad žinant, kas darosi JAV, tikėtina, jog naftos pigimas išliks ilgalaikis. Žinoma, tikėtis, kad jo kaina vėl pasiektų 70 JAV dolerių už barelį, vilčių mažai, tačiau dar šiek tiek atpigus, ji bent jau stabilizuosis", - paaiškino S.Mačiukas.

Rusai dar brangins dujas

Pinganti nafta automobilinių dujų kainai įtakos neturi. Apie pusmetį kainavusios 1,85 lito už litrą suskystintos dujos jau įkopė į 2,14 lito ribą. Tikėtis jų pigimo, pasak S.Mačiuko, kol kas neverta.

"Kol brango tiek benzinas, tiek dyzelinas, dujų kaina laikėsi stabiliai. Dabar jos pradėjo brangti dėl to, kad dujų kainą gerokai padidino rusai. Apie 40 proc. dujų Lietuvoje importuojama iš Baltarusijos bei Rusijos, nes importuoti iš kitur - per brangu. Kiek teko girdėti, dar rudenį rusai dujų kainą ketina padvigubinti. Jei taip atsitiks, šalies rinkoje dujų kaina vėl padidės", - patikino S.Mačiukas.

Nepaisant to, eksperto skaičiavimais, važinėti dujomis varomu automobiliu kol kas išliks pigiau nei benzinu. Pigiau važiuoti benzinu būtų tik tuo atveju, jei šie degalai atpigtų iki trijų litų už litrą.

Parduotuvėse pigimo nebus?

Dėl pingančios naftos turėtų mažėti ir paslaugų bei maisto produktų kainos. Tačiau ilgą laiką kaip pagrindinę brangymečio priežastį brangstančius degalus nurodinėję gamintojai bei prekybininkai dabar šį argumentą primiršo.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas tikino, kad kainos prekybos centruose neturėtų mažėti.

"Žinoma, degalai šiek tiek lemia galutinę produkto pardavimo kainą, tačiau tai nėra didelis procentas, todėl teigti, kad viskas pigs, negaliu. Juk brangsta kiti dalykai - šilumos energija, elektra, didėja darbo užmokestis. Žinoma, šiek tiek kainos bus koreguojamos, tačiau tikrai nežymiai ir ne visų produktų. Kur kas realiau tikėtis, kad jos stabilizuosis ir nebekils", - paaiškino M.Busilas.

Vis dėlto, pasak jo, prekybininkai jau planuoja netrukus peržiūrėti pačių būtiniausių maisto produktų įkainius.

Netikėtumas: jau kurį laiką šalies degalinėse vis pingantis benzinas bei dyzelinas džiugina vairuotojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių