Degalinėse „ORLEN Lietuva“ bus galima atsikratyti senų baterijų

Nuo šiol degalinių tinklo „ORLEN Lietuva“ degalinėse galima saugiai, nekeliant pavojaus aplinkai, išmesti senus buityje naudojamus galvaninius elementus. Specialūs šioms atliekoms skirti konteineriai 24 degalinių parduotuvėse pastatyti bendradarbiaujant su atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrove „Žalvaris“.

„Visada siekiame prisidėti prie aplinkosauginių iniciatyvų sklaidos Lietuvoje. „ORLEN Lietuva“ degalinių tinklo parduotuvėse, kaip ir reikalauja LR įstatymai, įrengėme specialius konteinerius taip norėdami paskatinti šalies vairuotojus būti atsakingais, tausoti mus supančią aplinką ir senas baterijas mesti tik į tam skirtas atliekų dėžes,“ - sako „ORLEN Lietuva“ degalinių tinklą valdančios bendrovės „Ventus - Nafta“ generalinio direktoriaus pavaduotojas ir komercijos direktorius Saulius Žilėnas.

Teigiamai bendradarbiavimą su bendrove „Ventus-Nafta“ vertina ir atliekų tvarkymo įmonė „Žalvaris“. „Tikimės, kad daug vairuotojų pasinaudos galimybe patogiai išmesti senas baterijas. Šia iniciatyva norime stiprinti visuomenėje atliekų rūšiavimo įpročius ir siekiame, kad sąvartynuose ir pakelėse būtų kuo mažiau beveik nesuyrančių, gamtą teršiančių galvaninių elementų“,- teigia Sigitas Ašmonas, UAB „Žalvaris“ komercijos direktorius.

Anot jo, baterijų sudėtyje yra sunkiųjų metalų: švino, gyvsidabrio, kadmio, kitų toksinių elementų, kurie yra žalingi aplinkai bei žmogui. Jei dalis buityje naudojamų nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių išmetamos į sąvartynus su buitinėmis atliekomis, irdamos skleidžia medžiagas, kurios gali pakeisti cheminę dirvožemio sudėtį, nudeginti augalų lapus, gyvūnų odą. Iš aplinkos sunkieji metalai gali patekti į maistui auginamus augalus, būti išplauti į vandens telkinius ir iš čia patekti į gyvūnų bei žmonių organizmus.

Apie didėjantį žmonių sąmoningumą požiūryje į atliekų rūšiavimą rodo augantys surinktų senų galvaninių elementų kiekiai: 2008 m. jų surinkta beveik 8 t. , o 2009 m. - beveik 21 t.

Prisidėdamas prie taršos mažinimo iniciatyvų, „ORLEN Lietuva“ degalinių tinklas jau antri metai yra aplinkosaugos projekto „Draugiška aplinkai degalinė“ dalyvis.


Šiame straipsnyje: baterijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių