D.Budrys siūlo prisidėti prie Baltarusijos ar Kaliningrado atominės statybų

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys teigia, kad žlugus Visagino atominės elektrinės strateginio investuotojo atrankos konkursui vertėtų labiau pasidomėti projektais, kurie vykdomi kaimynystėje.

„Šiandien akivaizdu, kad įsitikinimas, jog Kaliningrado ir Baltarusijos atominiai projektai subliukš, o štai į Lietuvos konkursą suplūs būriai galimų investuotojų buvo ne kas kita kaip savęs guodimas. Metas pagalvoti apie galimybę dalyvauti kuriame nors iš kaimyninių valstybių rengiamų projektų“, – sakė D. Budrys.

Jis teigė, kaip komiteto pirmininkas, visada palaikysiąs Lietuvos siekius tapti energetiškai  nepriklausoma valstybe ir prisijungimą prie Europos elektros tinklų sistemos ENSO-E ( UCTE).

„Pavyzdžiui, elektrinę statant Kaliningrade ji galėtų jungtis į tą pačią sistemą kaip mes, o regione atsiradus naujam elektros gamintojui mažėtų kainos, ir tai būdų naudinga Lietuvai“, – svastė Seimo narys.

Pasak politiko, Rusijos ir Vakarų energetinių tinklų jungimasis yra procesas, kurio metu ir Lietuva turi atrasti savo vietą, nesiversdama per galvą ir neskubėdama išleisti milijardus.

„Mūsų tikslas – stabilus elektros tiekimas, alternatyvų turėjimas ir prieinama elektros kaina“, –  pabrėžė  Ekonomikos komiteto pirmininkas.

Lietuvos oficiali pozicija Baltarusijos atominės elektrinės statybų klausimų visuomet buvo skeptiška. Ypač daug abejonių kelia galimos elektrinės saugumas ir keliamas poveikis aplinkai.

Ši elektrinė būtų nutolusi nuo Vilniaus mažiau nei 50 km.

Kaliningrado elektrinė Lietuvos visuomet buvo laikoma konkurente Visagino AE. A.Kubilius pareiškė tikįs, kad prie šios elektrinės statybų neprisidės Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių