D.Britanijoje NT kainos dar kris

Maždaug trys milijonai britų patyrė, kaip staiga dėl pastarosios bankų krizės ėmė kristi nekilnojamojo turto kainos, o jų būstai jau kainuoja kur kas pigiau, nei už juos sumokėjo.

Keliolika ar keliasdešimt tūkstančių svarų, o pagal statistiką vidutiniškai apie 60 svarų (260 litų) per dieną - tiek nuvertėja būsto kaina. O ekspertai gąsdina, kad kainos dar kris, ir net 35 proc. iki 2010 metų pabaigos, rašoma „Lietuvos Ryto" priede „Būstas".

Dvidešimt metų nuosekliai kilusi būsto kainų Didžiojoje Britanijoje kreivė pastaruosius dešimt mėnesių sminga žemyn. Vidutinis namas, 1991 metų liepą kainavęs 54,5 tūkst. svarų sterlingų (270 tūkst. litų), 2007 metų liepą kainavo jau 184 tūkst. (820 tūkst. litų), o šių metų liepą - tik 169 tūkst. svarų sterlingų (730 tūkst. litų).

Pasak tyrimų, žmonių, atidedančių ar vėluojančių mokėti paskolą, per pirmąjį šių metų ketvirtį Didžiojoje Britanijoje padaugėjo net 40 procentų. Pabrangusi energija, maistas ir bendros ekonominės problemos lemia, kad žmonių, nebegalinčių kas mėnesį mokėti paskolos, daugėja.

Todėl vyriausybė rimtai svarsto, ar nevertėtų laikinai panaikinti valstybei mokamą vadinamąjį antspaudo mokestį, kurio dydis - nuo 1 iki 4 proc. pirkimo sandorio vertės, kad būtų atgaivinta nekilnojamojo turto rinka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių