Dažnai kertantys sieną - po didinamuoju stiklu

Siekiant riboti nelegalią prekybą degalais, planuojama labiau griežtinti vežėjų ir valstybės sieną kertančių gyventojų kontrolę, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

"Šie asmenys turi galimybę vienu kartu įsivežti didelį kiekį kuro. Tai nėra pažeidimas, tačiau toks kuras negali būti parduodamas kitiems asmenis", - ketvirtadienį Seime atsakydama į parlamentarų klausimus dėl degalų kainų sakė ministrė.

Pasak jos, pasienio regione ketinama įdiegti asmenų, kurie dažnai vyksta į Rusiją ar Baltarusiją, todėl įtariami gabenantys pigesnį kurą ar kitas akcizais apmokestinamas prekes, kontrolės sistemą.

"Jie sukelia tam tikrų nepatogumų, nes sudaro pasienyje eiles", - tvirtino I.Šimonytė.

Jos teigimu, Mokesčių inspekcija su policija taip pat tikrins prekybos degalais vietas, "kad būtų nustatyta, ar ten parduodamas kuras yra legaliai įgytas".

Anot ministrės, šiomis priemonėmis ketinama dar labiau apsunkinti pasienyje gyvenantiems asmenims nelegaliai prekiauti degalais.

Pasak I.Šimonytės, norėdama priartėti prie Rusijos ir Baltarusijos degalų kainų, Lietuva degalų akcizus turėtų "sumažinti iki nulio".

"Jeigu akcizus benzinui Lietuva sumažintų iki ES reikalaujamo minimumo, degalų kainą teoriškai sumažėtų apie 30 centų, bet ji ne tik nepriartėtų prie tų kainų, kurios buvo 2009 metų pradžioje, bet ir prie kaimyninių šalių rytuose kuro kainų", - sakė ministrė.

Pasak jos, dabar Rusijoje litras benzino kainuoja 2,3 lito, o dyzelinas, kuriam dabar taikomas akcizas yra beveik toks, kokį minimaliai leidžia taikyti Europos Sąjunga, Lietuvoje yra brangesnis daugiau nei litu negu Rusijoje.

Iškviesti ministrę į Seimą paaiškinti, kodėl Lietuvoje tokie brangūs degalai, paprašė "tvarkiečių" frakcijai priklausantys parlamentarai.


Šiame straipsnyje: Šimonytėdegalaikainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių