Dauguma gyventojų jaučiasi nesaugūs dėl savo pensijų

Žmonės Lietuvoje jaučiasi nesaugūs dėl savo pensijų. Tai parodė „GfK CR Baltic" atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Tyrimo, atlikto lapkričio-gruodžio mėnesiais duomenimis, dėl savo pensijos jaučiasi labiau nesaugūs arba visiškai nesaugūs 62 proc. respondentų.

„Dėl nestabilios ekonominės situacijos pasaulyje žmonės į ateities perspektyvas žvelgia su nerimu - senatvės pensija nėra išimtis", - teigia „GfK CR Baltic" atstovė Agnė Ambrazeviečienė.

Pagrindinės nesaugumo ir baimės priežastys - nestabili ekonomika ir neaiškumas dėl ateities. 22 proc. nesijaučiančių saugiai dėl pensijų respondentų mano, jog to priežastis yra nestabili ekonominė situacija, 16 proc. - ateitį užtikrinančių garantijų stoka. Taip pat respondentus neramina mažėjantis darbo vietų skaičius ir per maža pensijų išmoka.

Lietuvos gyventojai tikisi, kad jų pensija pasirūpins „Sodra". Remiantis tyrimo rezultatais, dėl pensijų nesibaiminti linkę apie trečdalį Lietuvos gyventojų. Paprašyti įvardyti priežastis 25 proc. respondentų šioje kategorijoje teigė, kad saugumą užtikrina pensija iš „Sodros" arba jog dabar nuolat gauna pensiją ir tikisi to ateityje.

Saugiausiai dėl pensijos jaučiasi žemesnį išsilavinimą turintys respondentai. Studentai ir moksleiviai jaučiasi saugūs labiau nei kiti (43,6 proc. saugūs ir 38,2 proc. nesaugūs). Tuo tarpu iš dirbančių respondentų labiausiai nesaugūs jaučiasi tie, kurie patys sau yra darbdaviai (84 proc.), darbininkai (69,7 proc.) ir bedarbiai (80,5 proc.).

Moterys jaučiasi esančios labiau nesaugios nei vyrai. Dauguma apklaustųjų saugios senatvės garantais nurodė „Sodrą" (52,4 proc.), pensijų fondus (14,2 proc.) ir indėlius banke (13,2 proc.).

Tyrimo metu visoje Lietuvoje buvo apklausti 508 gyventojai. 


Šiame straipsnyje: pensijaapklausanesaugus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių