Daugiausiai jaunuolių Lietuvoje savo karjerą sieja su teisės ir ekonomikos sritimis

Šių metų rugsėjį-lapkritį mokytojai ir moksleiviai aktyviai įsijungė į karjeros planavimo ir gyvenimo įgūdžių tobulinimo programą  „Rytojaus ateitis - mano rankose“, kurios tikslas skatinti jaunimą planuoti savo karjerą iš anksto ir kryptingai siekti savo tikslų. Programoje dalyvavo daugiau nei 2 tūkst. moksleivių iš visos Lietuvos.

 Programa „Rytojaus ateitis - mano rankose“ pakvietė moksleivius nuo 14 metų dalyvauti karjeros plano kūrimo konkurse, kurio laimėtojai (36 moksleiviai) gaus profesionalius mokymus apie nestandartinius mąstymo būdus ir sprendimus, planuojant savo ateitį. Darbai konkursui buvo pateikti įvairiais formatais ir formomis: nuo plakatų, keramikos darbų iki internetinių portalų, video filmų, prezentacijų, išsamių esė, dienoraščių.

Konkurse dalyvavę moksleiviai dažniausiai svajojo apie teisės, ekonomikos, kiek mažiau apie meno bei medicinos srities mokslus. Didelė dalis jaunuolių tikisi tapti ekonomistais, advokatais, vadybininkais, dizaineriais, mokytojais, renginių organizatoriais, odontologais, žurnalistais, psichologais, politikais, politologais. Tačiau populiariausios liko verslininko, IT specialisto, vadybininko, karininko, teisininko bei politiko profesijos. Jaunos merginos mieliau rinkosi   medikių, žurnalisčių, dizainerių, fotografių, mokytojų, verslininkių bei vadybininkų profesijas. Nemaža dalis konkurso dalyvių pasiryžusios tapti policijos pareigūnėmis.

Programą „Rytojaus ateitis - mano rankose“ vainikuos lapkričio 26 d. vyksianti baigiamoji konferencija, kurios metu bus galima susipažinti su geriausiais konkursui atsiųstais karjeros planais. Apie profesinės karjeros galimybes postmodernioje visuomenėje pranešimą skaitys Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius, socialinių mokslų daktaras Boguslavas Gruževskis, asmeninių savybių ir gebėjimų svarbą karjeros planavime atskleis ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas, psichologas Anicetas Suchockis. Jaunimo reikalų departamento atstovė Asta Morkūnienė stengsis įkvėpti jaunuolius jau šiandien pradėti kurti savo ateitį. Kad verslas gali būti linksmas, kūrybiškas ir tapti viso gyvenimo pomėgiu parodys vienas iš kavinių tinklo ,,Coffee Inn” įkūrėjų Nidas Kiuberis bei bendrovės ,,AJ šokoladas” savininkas Algimantas Jablonskis.

Projektą vykdo Lietuvos neformaliojo švietimo asociacija ,,Jaunimo akademija”. Projekto partneriai Lietuvos vaikų ir jaunimo centras ir ISM vadybos ir ekonomikos universitetas. Projektą finansuoja Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija.


Šiame straipsnyje: karjerapopuliarios profesijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių