Daugiausia sraigių surenka aukštaičiai

Lietuvoje daugiausia valgomųjų sraigių prirenkama Utenoje, Molėtuose, Anykščiuose, Jurbarko apskrityje, mažiausiai - pajūryje.

Nuo 1993 metų bendrovė „Arčia" supirkinėja valgomąsias sraiges. Sraigių supirkimo sezonas Lietuvoje prasideda gegužės 1 dieną ir trunka porą mėnesių iki liepos 1 dienos. Kaip portalui sakė „Arčios" Molėtų filialo direktorius Juozas Giedraitis, šią savaitę įmonės perdirbimo ceche Molėtuose baigiamos perdirbti paskutinės supirktos sraigės.

Dalį sraigių bendrovė importuoja iš užsienio. „Anksčiau pirkdavome iš Kaliningrado, dabar iš Moldavijos, Latvijos. Maždaug pusę visų sraigių superkame Lietuvoje, pusę atsivežame", - pasakoja J.Giedraitis.

Pasak jo, lietuviškos sraigės kokybe nesiskiria nuo importuojamų. Superkamos tik valgio ruošimui tinkamos vynuoginės sraigės. „Šiemet sezonas nebuvo kažkuo ypatingas - supirkome panašų kiekį kaip ir pernai", - teigia J.Giedraitis.

„Arčia" perdirba sraiges ir jų kriaukles. Didžiausia produkcijos dalis eksportuojama į Prancūziją, Graikiją, Italiją. „Pagaminam pusfabrikatį. Išimam sraigės žarnyną, nevalgomą dalį, išverdam mėsą, dedam po 10 kg į luitus ir pusfabrikatį užšaldom", - pasakoja pašnekovas.

Sraigių kriauklės taip pat perdirbamos: jos plaunamos, valomos, kalibruojamos. Apdorotos kriauklės naudojamos kaip indeliai patiekalams iš sraigių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių