Daugiau galimybių modernizuotis smulkiesiems ūkiams

Savo ūkių konkurencingumą siekiantys padidinti smulkieji žemdirbiai gali pretenduoti į Europos Sąjungos (ES) paramą.

Ji teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“.

Nuo šių metų teikti paraiškas paramai gauti pagal šią priemonę gali ir visai smulkūs ūkininkai, valdantys bent 1 ekonominio dydžio vienetui (EDV) prilygstančią valdą. Mažų ūkių savininkų paraiškos iki kovo 25 dienos. Jas galima teikti Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose paramos administravimo skyriuose pagal valdos registracijos vietą.

Parama visai smulkiems

Kreiptis paramos pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ gali ne jaunesni kaip 18 metų ūkininkai, įregistravę savo valdą. Ne trumpiau kaip paskutiniuosius metus iki paraiškos paramai gauti pateikimo, žemdirbiai turi būti deklaravę savo turimus pasėlius ir (arba) užregistravę turimus gyvulius bei ne vėliau kaip nuo paraiškos pateikimo dienos tvarkyti buhalterinę apskaitą.

Pasak NMA Metodikų rengimo poskyrio vyriausiosios specialistės Agnės Slavinskaitės, pakeitus priemonės įgyvendinimo taisykles, nuo šių metų į ES paramą gali pretenduoti smulkesni ūkininkai nei iki šiol. Pagal dabartinius reikalavimus, žemdirbio valda turi būti ne mažesnė kaip 1 ir ne didesnė kaip 3,99 EDV.

Paramą gauti siekiantys ūkininkai NMA turi pateikti ir verslo planą, kuris yra sudėtinė paraiškos dalis. Verslo plane žemdirbiai turi įrodyti, kad panaudojus ES paramą jų žemės ūkio valda taps ekonomiškai gyvybinga.  

Ūkininko svajonė – bulvių kasamoji

Jurgiškių kaime (Liulavo sen., Marijampolės r.) ūkininkaujantis 33 metų Vaidas Kubilius jau 3 metus gavo ES paramą pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“.

Pirmoji ūkininko svajonė buvo už gautą paramą savo ūkį praturtinti nauju padargu – bulvių kasamąja. Tačiau jai pabrangus, V.Kubilius nenusiminė ir sugalvojo gautas paramos lėšas panaudoti kitos, taip pat reikalingos žemės ūkio technikos (purkštuvų, grėblio, dirvos lėkščiavimo akėčių), įsigijimui. Ypač svarbiu ir reikalingu pirkiniu tapo šieno rulonų keltuvas, kuris itin palengvino vieną iš varginančios šienapjūtės darbų – pašaro (šieno) gabenimą. Vasaromis Vaidas beveik visą žolę jau suka į rulonus. Taip paruoštas pašaras, pasak jo, ne tik maistingesnis, bet ir mažiau su juo vargo. „Nei džiovinti reikia, nei lietaus bijoti“,- sakė jis.

Nors sumažėja fizinio darbo krūvis, tačiau išlieka viena problema. Ūkininkas pripažįsta, kad toks pašaro apdorojimas gana brangus. Vieno rulono susukimas kainuoja apie 35 litus. Dėl to V.Kubilius išduoda dar vieną svajonę – nusipirkti žolės vyniotuvą, tačiau kol kas jis brangiai kainuoja. Be to, jo ES lėšų panaudojimo prioritetas vis dar atitenka bulvių kasamajai.

Nepaisant visko, V.Kubilius tikisi, jog ES teikiama parama pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ padės įgyvendinti abi svajones. Dėl šios priežasties šiais metais dar kartą V.Kubilius Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teiks mokėjimo prašymą ir ūkininkavimo ataskaitą.

Parama - penkerius metus

ES parama pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ skiriama pagal principą 3+2. NMA specialistės A. Slavinskaitės teigimu, nustatyta metinė išmoka paramos gavėjams mokama pirmuosios trejus metus. Praėjus trims paramos gavimo metams, ūkininkas nustatyta tvarka turi pateikti NMA mokėjimo prašymą. „Jei verslo planas įgyvendinamas, parama bus skiriama dar dvejiems metams“, - aiškina A. Slavinskaitė.

Specialistė primena, kad šiemet teikti mokėjimo prašymus NMA privalo ūkininkai, 2008 metais pateikę paraiškas pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“.

Pagal šią priemonę nedidelių ūkių savininkams skiriama metinė paramos suma sudaro 5179 litus. Maksimali paramos suma per visą paramos teikimo laikotarpį negali viršyti 25 tūkst. 895 litų.

Kur galima investuoti

ES paramą smulkieji ūkininkai gali naudoti tik naujoms ir pagal teisės aktų reikalavimus įgyvendinamoms investicijoms. Išmokas pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ gaunantys smulkieji ūkininkai gali įsigyti naują žemės ūkio techniką, įrangą, technologinius įrengimus, projekto reikmėms skirtą kompiuterinę įrangą. Taip pat jie gali rekonstruoti ir statyti gamybinius pastatus bei statinius, įsigyti statybinių medžiagų.

Priemonės „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ lėšomis finansuojama ir valdos infrastruktūros plėtra (vietinių vandentiekio ir kanalizacijos sistemų, žemės ūkio drenažo, artezinių gręžinių, laistymo įrenginių įrengimas bei rekonstrukcija), susijusi su žemės ūkio produktų gamyba, perdirbimu ar paslaugomis žemės ūkiui bei paruošimu realizacijai. 

Paraiškos pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ renkamos iki kovo 25 dienos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose paramos administravimo skyriuose pagal valdos registracijos vietą.

NMA primena: šiemet pateikti mokėjimo prašymus NMA privalo ūkininkai, 2008 metais teikę paraiškas pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

faina

faina portretas
tokių ūkininkų beveik nėra ir kas tas paramas naudojasi. Tai nauja ministerio afera.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių