Daugiabučių modernizavimo taisyklės sukėlė nerimą

Aplinkos ministerija planuoja, kad iki šių metų lapkričio mėnesio Europos Komisija pritars 25 mln. eurų iš Ignalinos paramos fondo panaudoti Daugiabučių namų modernizavimo programai įgyvendinti.

Preliminariame 2009 metų biudžete numatoma, kad iš Ignalinos paramos fondo bus skirta dar 10 mln. eurų  (apie 34 mln. litų). Vyriausybės sudaryta komisija dėl priemonių, užtikrinančių spartesnį daugiabučių namų modernizavimo programos įgyvendinimą, taip pat ieško papildomų lėšų programai įgyvendinti. Siekiama, kad lėšų užtektų visiems parengtiems investiciniams projektams vykdyti.

„Gyventojų nuogąstavimai, kad sumažės valstybės parama daugiabučių namų modernizavimui neturi jokio pagrindo, - sako Aplinkos ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė. - Iš valstybės biudžeto bus remiami anksčiau patvirtinti ir šiuo metu rengiami daugiabučių namų modernizavimo projektai."

Vyriausybei priėmus sprendimą pakeisti Valstybės paramos daugiabučiams namams taisykles, paraiškas rangos konkursų organizavimui buvo pateikusios 290 bendrijų, o dar 123 bendrijos buvo parengusios investicijų projektus, bet paraiškų dar nebuvo pateikusios. Visi šie projektai bus įgyvendinami pagal jų patvirtinimo metu galiojusią tvarką. Pakeistos taisyklės numato ir toliau remti investicijų projektus iki 50 procentų. Valstybės parama nesumažėjo, tik ateityje bus finansuojamos vien energiją taupančios priemonės. Anksčiau buvo remiamas ir laiptinių remontas, elektros instaliacijos ir kiti darbai, kuriuos įgyvendinus nesumažėdavo energijos naudojimas. 

Birželio pabaigoje buvo priimtas sprendimas pritarti eilėje laukiantiems būsto savininkų prašymams rengti rangos darbų pirkimą. Tokių investicijų projektų įgyvendinimas neturi viršyti 60 mln. litų valstybės paramai skirtų lėšų. Pagal šiuos projektus valstybės parama bus išmokėta iš ateinančių metų biudžete numatytų lėšų.

Sutartys dėl valstybės paramos suteikimo įgyvendinamiems investicijų projektams pradėtos pasirašyti liepos pradžioje. Šiuo metu jau yra pasirašytos 68 sutartys, pagal kurias numatoma įgyvendinti darbų už beveik 82 mln. litų. Valstybės paramos dalis sudarys daugiau kaip 39,4 mln. litų.

Iki rugpjūčio 10 dienos planuojama pasirašyti dar beveik 40 sutarčių likusiai valstybės paramos daliai. Daugiausia sutarčių pasirašyta su būsto savininkais iš Panevėžio, nes panevėžiečiai yra vieni iš aktyviausių programos dalyvių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių