Daugiabučių modernizavimo programa pamažu skinasi kelią

Naujoji daugiabučių modernizavimo programa palengva sulaukia vis didesnio visuomenės dėmesio.

Pasirodė ir „pirmosios kregždės”: norą renovuoti du daugiabučius pagal naująją programą pareiškė viena Panevėžio bendrija. Ji paskelbė kvietimus teikti pasiūlymus dėl investicijų plano, energinio naudingumo sertifikatų parengimo ir išdavimo prieš bei po renovacijos įgyvendinimo darbų pirkimo.

Taip pat inicijuojamas vieno namo Vilniuje atnaujinimas. Dar trijų namų, esančių Anykščiuose, Kaune ir Utenoje, gyventojai inicijuoja pagal senąją finansavimo modelį parengtų investicijų projektų korekcijas: tam, kad galėtų dalyvauti naujosios daugiabučių modernizavimo programos įgyvendinime.

“Džiugu, kad sulaukėme pirmųjų naujosios programos dalyvių. Tikiuosi, netrukus jų pavyzdžiu paseks ir kitų šalies miestų gyventojai. Juk programa visų pirma naudinga ir reikalinga žmonėms”, - pranešime spaudai cituojamas aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Ministras primena, jog neprižiūrimas turtas ne tik sensta, bet ir nuvertėja, todėl jį atnaujinti - neišvengiama būtinybė. Kiekvienas atsakingas būsto savininkas, pasak G. Kazlausko, turi suvokti, jog būsto modernizavimas - puiki investicija į ateitį.

“Juo labiau, kad po renovacijos, grąžindami lengvatines paskolas ir mokėdami už šildymą, žmonės vis tiek mokės mažiau nei dabar moka tik už šildymą. Taigi atnaujinti namą apsimoka dar ir todėl, kad pavyks sutaupyti”, - pabrėžia Aplinkos ministerijos vadovas.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa yra viena iš Lietuvos būsto strategijos priemonių, kuri įgyvendinama siekiant didinti energijos vartojimo efektyvumą, skatinant būsto savininkus atnaujinti jiems priklausantį būstą.

Vyriausybė sukūrė visas reikiamas priemones, kurios prisidėtų prie sėkmingo daugiabučių namų atnaujinimo, efektyvių energiją taupančių priemonių įgyvendinimo. Parengta teisinė bazė, sukurtas Kontroliuojantysis fondas, kurio lėšomis galės pasinaudoti daugiabučių namų būstų savininkai, skolindamiesi su ne didesnėmis kaip 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis.

Taip pat parengtas patrauklus naujasis finansavimo modelis pagal, kurį įgyvendinamiems projektams bus teikiama 15 proc. valstybės parama energinį efektyvumą didinančių priemonių įgyvendinimui, jeigu bus pasiekta ne mažesnė kaip C energinio naudingumo klasė.

Namo atnaujinimo projekto parengimui ir įgyvendinimui valstybė teiks 50 proc. paramą, jeigu bus pasiekta ne mažesnė kaip D energinio naudingumo klasė. Socialiai jautrių sluoksnių atstovams taikoma itin palanki valstybės paramos teikimo sistema - apmokamos namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto parengimo išlaidos ir kredito draudimo įmoka bei kompensuojamas lengvatinis kreditas ir palūkanos.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą galima gauti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prie Aplinkos ministerijos regioniniuose padaliniuose, kurie yra dešimtyje pagrindinių šalies miestų, paskambinus nemokama telefono linija 8 800 200 12 arba internete www.atnaujinkbusta.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių