Daugiabučiams neprošal pasitelkti alternatyvius energijos šaltinius

Taupyti energiją ir pinigus galima ne vien apšiltinus namą, pakeitus šilumos punktą. Užsienio ekspertai pataria modernizuojamiems daugiabučiams pasitelkti saulę ir dirvožemį.

Šiomis dienomis Seimas imsis svarstyti įstatymų pataisas, kurios įgalins naują daugiabučių namų modernizavimo finansavimo modelį. Žodis "modernizavimas" siejamas su sienų, stogo šiltinimu, langų, vamzdynų keitimu ir šildymo sistemos sureguliavimu.

Energijos taupymo ekspertai iš Nyderlandų atkreipia dėmesį, kad tai turėtų būti tik dalis modernizavimo programos. Norint maksimalaus taupymo efekto - net ir ant daugiabučių namų stogų galima montuoti saulės kolektorius, o namų kiemuose įrengti geoterminio šildymo sistemas. Tai leis sutaupyti dar daugiau šilumos energijos, o vasarą - pigiai vėsinti patalpas.

1996-2000 m. lietuvius energijos taupymo klausimais konsultavęs olandas Wimas Vijfwinkelis vėl trumpam grįžo į Lietuvą pasidalyti savo žiniomis. Naujos technologijos atsinaujinančios energijos srityje, pasak jo, sparčiai žengia į priekį, nepasinaudoti jomis atnaujinant namus būtų klaida. Juolab kad įrengti saulės baterijas - sąlyginai nebrangu.

Olandija, nusižiūrėjusi į Vokietijos modelį, dosniai paremia pasitelkiančiuosius saulės energiją, galvoja taikyti įvairias mokesčių lengvatas.

Geoterminis šildymas taip pat labai sparčiai išplito Nyderlanduose. Valstybė netrukus nustojo teikti paramą šiai sričiai, nes ir be pagalbos iš šalies investicijos į tai greitai atsiperka.

Plačiau apie tai skaitykite pirmadienio dienraštyje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidonis

vidonis portretas
Tai ar už uteles daryt tą geoterminį???

varge

varge  portretas
,,jei valstybė nerems ,tai ir liks tik projektai...mūsų žmonės nustekenti ,renovacijas gali daryti tik sapne.

Zigmas

Zigmas portretas
Eilinis lochotronas patikliems. Geriau pasiklauskit tų, kas tuos kolektorius ir geotermiją jau turi,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių