Daržovių augintojai džiaugiasi derliumi, pirkėjai – kainomis

Šiemet, anot daržovių augintojų, derlius geras, tačiau užaugintą produkciją realizuoti bus sunkiau – rinkose jaučiamas jos perteklius, o daržovių kainos nukrito trečdaliu ir daugiau. Todėl Lietuvos augintojai džiaugiasi, kad Europą pernai siaubę lietūs ir sausros leido rusams atrasti mūsų šalies daržovių augintojus, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Šiaulių rajono daržovių augintojo ūkyje šiemet kraunama pirmoji morkų siunta Rusijos rinkai. Kas savaitę ūkininkas planuoja į kaimyninę šalį išvežti po keliasdešimt tonų morkų.

Šiemet, anot augintojo, kaimynai lietuviškomis daržovėmis domisi anksti. Anksčiau prekyba įsibėgėdavo tik po Naujųjų, tačiau viską pakeitė praėjęs sezonas, kai Europą nusiaubę lietūs ir sausros sumažino derlių, ir Rusija, pritrūkusi daržovių, atsigręžė į Lietuvos ūkininkus.  

„Lietuvos produkcija gerai užsirekomendavo Rusijoje, nes jie žiūri į kokybinius parametrus. Jiems labai patiko, todėl lengvai konkuruojame su Izraeliu ir Olandija“, – teigė Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika.

Ir nors neabejojama, kad tiek daržovių kaip pernai Rusijai nebereikės, tačiau produkcija bus perkama, nes lietuviškose daržovėse esą mažiau chemikalų nei piečiau esančių šalių.  

Šiemet daržovių augintojų derlius geras, todėl galimybė ankščiau jas parduoti rusams Lietuvos ūkiams naudinga – atkrenta sandėliavimo išlaidos.

„Šiemet jaučiasi, kad bus perteklinės produkcijos ir tikrai bus vietinėje rinkoje gan sunku parduoti. O čia jeigu bent iš kelių ūkių nusisiurbs kažkiek morkų, tai bus lengviau vietoje“, – sako L. Šateika.

Kad rinkoje daržovių netrūksta, rodo ir krentančios jų kainos. Palyginti su praėjusiais metais, morkos ir svogūnai kainuoja 30 proc., kopūstai – 40 proc. pigiau.

„Kainos jau yra sugrįžusios į prieš 2–3 metus buvusį lygį. Jos yra tokiam įprastiniam paskutinių trejų metų lygyje. Aišku, čia mes nesilygiuojame į pernykštes kainas. Tokios kainos, tokie ekstremumai daržininkystėje būna maždaug kas 4–5 metus“, – tvirtino Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Antradienį Rusija panaikino lietuviškų daržovių įvežimo apribojimus. Anot asociacijos vadovų, tai džiugi žinia agurkų, pomidorų, salotų, cukinijų augintojams, kurie galės eksportuoti savo produkciją.


Šiame straipsnyje: daržovėskaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių