Daržovės ir bulvės dar brangs

Ūkininkai sako, kad rudens pradžioje dvigubai ūgtelėjusios daržovių ir bulvių kainos vėl augs, praneša LTV laida „Šiandien“.

Skaičiuojama, kad visoje Europoje dėl lietaus ir sausrų į aruodus paklius vidutiniškai penktadaliu mažesnis derlius. Rusija jau panaikino importo muitus bulvėms, kopūstams ir masiškai supirkinėja daržoves. Todėl daržovių augintojai tikina, kad po Naujųjų metų lietuvišką morką, svogūną ar bulvę bus įsigyti sunku.

Anot daržovių augintojų, panaši padėtis – visoje Europoje. Svogūnų, morkų laukai įmirko Olandijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse.

Skaičiuojama, kad šiemet į aruodus pateks vidutiniškai penktadaliu mažiau daržovių, tad šios prognozės sukėlė tikrą sujudimą rinkoje. Ypač aktyviai daržoves ėmė supirkinėti Rusija.

„Rusų supirkėjai masiškai važinėja po visą Europą, atvyksta į Lietuvą. Aš pats gaunu daug skambučių ir pasiūlymų jau su sutartimi. Man siūlo parduoti produktus didiesiems Rusijos centrams. Na, iš tiesų yra tokia tikimybė, kad po Naujųjų metų pradės produkcijos trūkti. Europos augintojai skelbia praradę dešimtadalį bulvių derliaus“, – teigia daržovių augintojas Linas Šateika.

Anot jo, bulvės gali dar brangti, nes dar neaišku, kaip bulvės laikysis saugyklose. Bulvių kaina jau šoktelėjo trečdaliu. O Rusijai panaikinus importo muitus bulvėms ir kopūstams, kaimyninės valstybės supirkėjai jau dabar Lietuvos augintojams siūlo 10 centų didesnes supirkimo kainas nei lietuviai. Skaičiuojama, kad šiemet į Rusiją bus išvežta dvigubai daugiau lietuviškų bulvių nei pernai.

Bulvių augintojas Algimantas Vaupšas sako, kad už gerą kaina sutiktų parduoti produkciją rusams. „Rusai atsiskaito iš karto arba net prieš. Iš anksto apmoka visą produkciją, jokių logistikos mokesčių. Mūsų prekybos tinklai uždeda apyvartos mokesčius“, – sako A. Vaupšas.

Šiemet brango ir kitos daržovės. Vidutiniškai už svogūnus siūloma 1,2 lito, o už morkas 0,6 lito. Tai – dvigubai daugiau nei pernai. Kopūstų ir burokėlių kaina kilo vidutiniškai penktadaliu. Tiesa, anot ūkininkų, kainų augimą kol kas dar pristabdo produkcijos perteklius. Esą šiuo metu augintojai skuba parduoti tik tas daržoves, kurios saugyklose nesilaikys. O tą padarius neabejojama, kad produkcija dar kartą brangs.

„Kopūstų kaina gali brangti 100 proc. Jei šiandien augintojas kopūstą parduoda už 0,6 lito, vėliau jį gali praduoti ir už 1,2 lito. O kiek už jį mokės pirkėjas, priklausys nuo to, kokios bus maržos prekybos tinkluose ir kitose pardavimo vietose“, – teigia Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Pasak Lietuvos augintojų, bulvių kaina gali pašokti iki 1,5 lito, o tai net tris kartus brangiau nei tuo pat metu pernai. Didžiausio supirkėjų bumo laukiama po Naujųjų. Esą tada turėtų ištuštėti šiuo metu prikimšti sandėliai.


Šiame straipsnyje: bulvėsdaržovėskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių