Darbuotojų motyvacija skatinama tarnybiniais automobiliais

Tarptautinės konsultacijų bendrovės „Hay Group" atlikto tyrimo duomenimis, daugiausia dėmesio papildomoms darbuotojų naudoms Baltijos šalyse skiria estų darbdaviai.

Lyginant su kitomis Baltijos valstybėmis, Estijoje darbuotojams motyvuoti pasitelkiama ir didžiausia priemonių įvairovė - galimybė kompanijos lėšomis užsiimti sportu ir kultūrine veikla, mokytis kalbų, dalyvauti profesiniuose mokymuose, gauti sveikatos draudimą, kompanijos automobilį, papildomų laisvų dienų ir kt.

Tuo tarpu Lietuvoje populiariausia papildomų naudų rūšis tarp darbdavių - kompanijos automobilis. Galimybę jį naudoti darbo ar asmeninėms (priklausomai nuo darbuotojo pareigybės vertės organizacijoje) reikmėms suteikia 96 proc. įmonių. Mažiau nei pusė (49 proc.) įmonių sudaro darbuotojams galimybes užsiimti sporto ir kultūrine veikla, taip pat papildomai rūpinasi darbuotojų sveikata (47 proc.). Beveik visos bendrovės (99 proc.) suteikia galimybę darbuotojams dalyvauti įvairiuose mokymuose.

„Nepaisant to, kad dabartinė ekonominė situacija į verslo sektorių įnešė papildomos įtampos,  motyvacinės priemonės - tarp jų ir papildomos naudos greta bazinio atlyginimo - išliks aktualios  įmonėms siekiant išlaikyti geriausius darbuotojus. Tačiau yra tikimybė, kad tokios ne pirmos svarbos papildomos naudos gali būti pakeistos kitomis arba panaikintos, nebent tai būtų optimalus finansinis sprendimas įmonei", - sako „Hay Group" generalinė direktorė Baltijos šalims Neda Songinaitė.

Kaip rodo ekspertų tyrimo duomenys, pagal darbuotojams suteikiamą galimybę gauti kompanijos automobilį, Lietuva užima antrą vietą (96 proc. įmonių) po Estijos, kur tokią galimybę numato 100 proc. įmonių, o Latvija išlieka trečioje vietoje pagal šį kriterijų (90 proc. įmonių).

Estijoje ir Latvijoje įmonės sudaro daugiau galimybių darbuotojams užsiimti sportu už įmonės lėšas. Šią motyvacinę priemonę taiko 63 proc. Estijos ir 51 proc. Latvijos darbdavių, o Lietuvoje - 49 proc. Estijoje ir Latvijoje taip pat populiaru darbuotojams skirti ir papildomus laisvadienius - juos suteikia 42 proc. Latvijos ir 63 proc. Estijos darbdavių, o Lietuvoje apie tokią naudą neužsiminė nė vienas apklaustasis.

Nors visose trijose šalyse darbdaviai noriai sudaro darbuotojams sąlygas dalyvauti profesiniuose ir kitokiuose mokymuose, tačiau skiriasi įsipareigojimų iš darbuotojų reikalavimai. 49 proc. latvių, 50 proc. estų ir net 70 proc. lietuvių darbdavių pageidauja gauti iš darbuotojų įsipareigojimą po mokymų atitinkamą laikotarpį dirbti įmonėje arba, priešingu atveju, kompensuoti dalį ar visas mokymų išlaidas.

 „Hay Group" tyrimo metu buvo vykdytas šių metų vasarą. Iš viso tyrimui atlikti buvo išanalizuoti daugiau nei 400 Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonių duomenys. 


Šiame straipsnyje: darbdaviaidarbuotojaimotyvacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių