Darbo užmokesčio augimas lėtės

Lietuvoje darbo užmokestis neatskaičius mokesčių per metus augo 17 proc., Latvijoje - 21 proc., Estijoje - 16 proc., rodo „Baltic Salary Survey" darbo apmokėjimo tyrimas, vykdytas metus nuo 2007 metų birželio. Šie skaičiai viršija įmonių vadovų praėjusių metų prognozes: buvo prognozuojama, kad šiais metais darbo užmokestis augs 11-14 procentų.

„Lietuvoje šiais metais vidutinis darbo apmokėjimo augimas buvo toks pat spartus kaip ir kitose Baltijos šalyse. Tačiau tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvoje darbo apmokėjimo augimas ateinančiais metais sulėtės. Estijoje darbo apmokėjimo augimas šiais metais sumažėjo nuo 22 proc. iki 16 procentų. Lietuvoje ir Latvijoje tikimasi panašių pokyčių", - teigia „Baltic Salary Survey" konsultantė ir „Baltic Human Resource Consulting" direktorė Dacė Taurina.

Tyrimo duomenimis, jau šiuo metu pastebima, kad kai kurių pozicijų darbuotojams  mažinamos papildomų išmokų sumos. Ekspertų teigimu, tai ekonominio lėtėjimo įtaka verslui. Taigi prognozuodami darbo apmokėjimo augimą ateinantiems metams vadovai yra atsargesni ir ateinantiems metams planuoja 11 proc. augimą Lietuvoje ir Latvijoje bei 8 proc. - Estijoje.

Rinkos analitikai pastebi, kad tokios prognozės yra pernelyg optimistiškos, ir mano, jog ekonominio nuosmukio metu galimybės kelti darbo užmokestį bus mažesnės. Todėl įmonės turėtų atidžiau planuoti darbo užmokesčio augimą bei paskirstymą, darbo užmokestį didindamos diferencijuotai. Kai kurios pozicijos išliks geriau apmokamos nei kitos panašaus lygio pozicijos dėl joms tinkamų darbuotojų trūkumo rinkoje.

Remiantis tyrimo duomenimis prognozuojama, kad ateinančiais metais Lietuvoje darbo apmokėjimo augimo lygis privačiame sektoriuje sulėtės ir stabilizuosis. Šiemet kaip ir pernai vidutiniškai geriausiai apmokami vadovai bei aukščiausio lygio ekspertai dirba Vilniuje, geriausiai apmokami darbininkai ir specialistai - Taline, o vyriausieji specialistai - Rygoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių