Darbo inspekcijai skundžiamasi dažniau

Valstybinėje darbo inspekcijoje šiais metais gauta beveik 4 tūkst. piliečių skundų - palyginti su pernai metais, 65 proc. daugiau. Tas faktas rodo, kad darbdaviai vis dar blogai vykdo savo įstatyminę pareigą užtikrinti darbo garantijas.

Pabrėžtina, jog beveik pusėje skundų pareiškėjai nurodo darbo užmokesčio mokėjimo pažeidimus; iš jų pusėje skundžiamasi, kad darbdaviai laiku galutinai neatsiskaito, vėluoja sumokėti darbo užmokestį. Be to, dar gana dažnai pranešama, jog darbuotojai verčiami dirbti viršvalandžius, pažeidinėjami darbo laiko apskaitos, darbo sutarties reikalavimai. Inspektoriams atlikus patikrinimus, nustatyta, kad daugiau nei 70 proc. atvejų skunduose nurodyti faktai pasitvirtino.

Daugiausia skundų gaunama iš Vilniaus ir Kauno apskričių; pagal ekonominę veiklą - iš viešbučių, restoranų ir kavinių, statybos, komunalinės veiklos, transporto ir automobilių aptarnavimo įmonių.

Apie 37 proc. gautų skundų yra anoniminiai, tačiau jų didesnioji dalis nepasitvirtina. Be to, dalies anoniminių skundų, ypač kai jie susiję su nelegaliu darbu, darbo ir poilsio laiko režimo pažeidimais, apskritai neįmanoma patikrinti, nes juose dažnai trūksta konkrečios informacijos apie pažeidimų laiką, mastus, darbo vietas ir kt.

Kartu Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Mindaugas Pluktas atkreipia dėmesį, kad darbdaviai turėtų būti atidesni, nes pasitaiko atvejų, kai prisistatoma ar bandoma daryti spaudimą inspekcijos vardu, klastojami inspektorių asmeniniai spaudai bei parašai, už atitinkamą atlygį siūlomos su darbuotojų sauga ir sveikata susijusios paslaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių