Darbo birža: nelegaliai dirba trečdalis bedarbių

Lietuvos darbo biržos atstovai sako nesistebintys, jog tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė bedarbių turi pajamų iš neoficialaus darbo.

Darbo biržos direktorius Mindaugas Balašaitis sako, kad specialistai pastebi, jog dalis žmonių nesiekia įsidarbinti, nors registruojasi darbo biržoje. Jų manymu, nelegaliai dirba trečdalis bedarbių.

Neseniai banko „Swedbank“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad net 54 proc. oficialaus darbo neturinčių asmenų gauna su įvairia darbine veikla susijusių pajamų.

 

Pasak M. Balašaičio, dėl sugriežtintos tvarkos padėtis pastaruoju metu keičiasi.

„Tie skaičiai, pateikti tyrime, mūsų nenustebino. Tikrai žinome, ką daryti iš savo pusės. Su nelegaliu darbu kovoja ne Lietuvos darbo birža. Tam yra Darbo inspekcija, Mokesčių inspekcija, kitos institucijos. Mes tą situaciją stebime nuolat. Buvome įvardiję, kad apie trečdalis greičiausiai turi tų pajamų. Matome, kad ne visiems mūsų klientams darbas yra poreikis. Dabar esame patvirtinę naują aptarnavimo tvarką, kur numatyta pakankamai griežtų sankcijų ir stengiamės, kad nebūtų apeidinėjami įstatymai. Tam tikrų rezultatų jau jaučiame, o ateityje jausime gal dar daugiau“, – sakė Darbo biržos vadovas.

Naujoji sugriežtinta tvarka numato kelis atvejus, kai bedarbiai gali netekti savo statuso. Pavyzdžiui, jei jie per dvi dienas triskart neatsiliepia telefonu arba jei atsisako siūlomo darbo.


Šiame straipsnyje: bedarbiainedarbasdarbo birža

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių