Darbo birža: nedarbas 2010 metais augs 2-3 proc.

Lėtėjant nedarbo augimo tempui, Lietuvos darbo birža (LDB) prognozuoja, jog 2010 m. nedarbo lygis šalyje augs ne taip pastebimai kaip 2009-aisiais.

Numatoma, kad kitais metais vidutinis nedarbo lygis, kuris šiemet siekė maždaug 9 proc., padidės 2-3 procentiniais punktais.

Optimizmo ateinantiems metams suteikia paskutinė 2009 m. savaitė, pasižymėjusi mažiausiu šį ketvirtį nedarbo augimu (0,15 proc.). Be to, LDB numato, kad įmonės daugiau nebemažins darbuotojų skaičiaus dėl pasibaigusio darbuotojų skaičiaus optimizavimo.

Prie palankių tendencijų darbo rinkoje prisidėjo tikslingai panaudojamos Europos Sąjungos Socialinio fondo ir Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo lėšos. Į iš fondų finansuojamų programų projektus per metus buvo nukreipta per 50 tūkst. bedarbių.

Nedidelis nedarbo augimas nebus sąlygojamas pasaulinės finansų krizės. Privačios įmonės jau rodo atsigavimo ženklus. Paprastai, pirmaisiais ūkio atsigavimo metais verslininkų lūkesčiai vis dar būna prislopinti, jie atsargiai priima naujų darbuotojų. Dažna priežastis, kodėl neskubama priimti naujų darbuotojų, yra ta, jog baiminamasi atleidimo išlaidų, jei pasikartotų nuosmukis.

Nedarbo lygio sumažinimas kitais metais bus prioritetinis Vyriausybės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Lietuvos darbo biržos uždavinys.


Šiame straipsnyje: darbasnedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių