Darbdaviai nenoriai darbina čigonus ir buvusius kalinius

Beveik 90 proc. Lietuvos įmonių vadovų laiko save tolerantiškais, tačiau daugiau nei pusė jų nesutiktų įdarbinti romų, buvusių kalinių, sergančių priklausomybės ligomis ar psichikos negalią turinčių žmonių. Vienos pagrindinių priežasčių - baiminamasi kitų darbuotojų nepasitenkinimo ir nepasitikima šių žmonių sugebėjimais. Kur kas tolerantiškesni įmonių vadovai fizinę negalią turintiems žmonėms bei homoseksualams. Ir tik penktadalis vadovų sutiktų įdarbinti bet kurį asmenį iš vadinamųjų socialiai pažeidžiamų grupių. Tokias darbdavių nuostatas atskleidė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus" atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu.

Tolerancijos tyrime dalyvavo 400 statybų, paslaugų, prekybos ir pramonės įmonių vadovų iš 10 Lietuvos apskričių. Apklausos metu buvo siekiama išsiaiškinti darbdavių požiūrį į socialiai pažeidžiamų grupių, susiduriančių su sunkumais ieškant darbo, įdarbinimą. Darbdaviai sutinka, kad kai kuriems žmonėms sunku įsidarbinti būtent dėl jų socialinės padėties, praeities ar negalios.

Daugiausia save tolerantiškais laikančių vadovų yra Šiaulių ir Panevėžio apskrityse. Mažiausiai - Telšiuose. Tuo tarpu iš Klaipėdos apskrities įmonių vadovų buvo daugiausia tvirtinančių, kad į darbą priimtų žmones, priklausančius socialiai pažeidžiamoms grupėms. Tolerantiškiausi yra prekybos ir paslaugų įmonių vadovai. Statybų sektoriuje vadovai palankiausiai nusiteikę tik buvusių kalinių atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių