Darbas žemės ūkyje vėl graibstomas

Išsilavinusių ir patirties užsienyje pasisėmusių specialistų, norinčių savo žinias pritaikyti Lietuvos žemės ūkyje,  per pusmetį  padaugėjo keturis kartus. Trigubai išaugo jaunų specialistų noras dirbti kaime. Tai parodė žemės ūkio investicijų ir vystymo bendrovės „Agrowill Group" vykdyta atranka.

Penkiolika žemės ūkio bendrovių Lietuvoje ir vieną Estijoje valdančios  „Agrowill group"  Gamybos departamento direktorės Jolantos Bastienės teigimu, į šiuo metu bendrovės vykdomas vadovų ir specialistų atrankas buvo gauta mažiausiai po 20–30 profesionalių pretendentų pareiškimų  į kiekvieną poziciją. Tai keturis kartus daugiau, nei vykstant analogiškoms atrankoms dar prieš pusmetį.  J.Bastienės teigimu, profesionalių vadovų augantį norą pritaikyti žinias šalies žemės ūkyje lemia keletas aplinkybių –  pasikeitusios rinkos sąlygos, stiprėjantis tikėjimas žemės ūkio ateitimi, taip pat „Agrowill Group" ambicinga veiklos strategija ir diegiamos naujovės.

 „Lietuvai ir pasauliui išgyvenant ekonominių pokyčių laikotarpį, keičiasi  požiūris į skirtingų verslo sektorių  patrauklumą, – teigė J.Bastienė. – Aprimus sparčiam paslaugų ir pramonės sektorių augimui, stipriau išryškėjo žemės ūkio potencialas – juk maisto produktų paklausa išlieka stabili nepriklausomai nuo bendrų ekonominių tendencijų."

Didėjantį susidomėjimą darbu žemės ūkyje lėmė ir lietuvių įgyta patirtis užsienio ūkiuose. „Daugiausia pareiškimų sulaukiame iš Danijoje, Olandijoje Vokietijoje padirbėjusių lietuvių – jie ne tik tiki žemės ūkio ateitimi, bet ir žino, kaip šią veiklą organizuoti efektyviai ir pelningai,"  – pretendentus apibūdino J.Bastienė.

Pastaruoju metu kandidatams keliami ir aukštesni kvalifikaciniai reikalavimai. „Dabar jau nebepakanka vien išmanyti augalininkystės ar pieno gamybos technologiją – pretendentai privalo mokėti užsienio kalbas, gerai dirbti kompiuteriu, išmanyti šiuolaikinę vadybą," – teigia J.Bastienė. 

Pasak jos, užsienio kalbas žinančių specialistų poreikis dar labiau išaugo, kai pagrindinėms „Agrowill group" veiklos sritims bendrovėje pradėjo vadovauti patyrę ekspertai iš Olandijos ir Danijos.  Pasinaudodama užsienio specialistų patirtimi „Agrowill Group" tikisi iki 35 proc. padidinti augalininkystės  ir iki 40 proc. –  pieno ūkių efektyvumą.

Įmonės atstovė pasakojo, kad tarp darbo beieškančių pretendentų akivaizdžiai pastebimos naujos tendencijos – į laisvas pozicijas vienu metu pretenduoja net kelios specialistų šeimyninės poros, suprantančios darbo žemės ūkyje specifiką ir pasiryžusios kartu keisti gyvenamąją vietą.  Dar viena  naujovė – jaunėjantis pretendentų amžius. „Jei dar prieš pusmetį darbu žemės ūkio sektoriuje dažniausiai domėjosi vyresnio amžiaus  45–55 m. specialistai, šiuo metu pradėti dirbti kaime dažniau ryžtasi trigubai daugiau jaunų 26–30 m. specialistų," – pastebi J.Bastienė.


Šiame straipsnyje: žėmės ūkisdarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių