Darbas namuose – kaip įtikinti viršininką?

Gali būti daug priežasčių, dėl kurių vieną kitą dieną tenka padirbėti namuose. Jill Insley pataria, kaip tai padaryti efektyviai ir kaip įtikinti viršininką, kad darbas bus atliktas.

Jei atsikelsite iš lovos, tikriausiai nuveiksite daugiau. Nebent naudodamiesi internetine vaizdo kamera norite pasikalbėtu su viršininku ir pateikti „patikimą įrodymą“, kad jūs sunkiai dirbate ir neturėjote laiko net nusivilkti pižamos.

Šią šaltą ir sniegingą žiemą dirbantys žmonės kartais negali išvykti iš savo namų ir pasiekti darbo vietų. Kai kurios įmonės pasirūpino, kad prireikus darbuotojai galėtų darbus atlikti namuose, kitos buvo ne tokios supratingos ir kelias savaites stebėjo tuščius biuro stalus ir smunkantį darbo našumą.

Mintis dirbti namuose gali sukelti darbdavio įtarimą. Tad kaip įtikinti vadovą, kad namuose galėsite dirbti efektyviai ir nuveiksite tiek pat, kiek ir būdami biure.

Pirma, jei turite vaikų ir jie serga arba dėl mokykloje paskelbto karantino būna namuose, turite realiai įvertinti, ar tikrai galėsite dirbti, ar tiesiog turėsite juos prižiūrėti. Tikriausiai jūsų darbdaviui labiau patiks, jei nuoširdžiai paprašysite laisvos dienos, o ne apsimesite, kad galite dirbti namuose, kai iš tikrųjų negalite. Jei vaikams reikia viso jūsų dėmesio, galite pasiimti likusias atostogų dienas, o jei nebeturite, paprašyti laisvos dienos arba nemokamų atostogų.

Jei vaikų namie nėra, skirkite bent pusvalandį ir įsirenkite darbo vietą, kad ji būtų tyli ir rami, niekas neblaškytų dėmesio. Įsitaisykite kiek įmanoma patogiau. Jei dirbdami neapsieinate be telefono, pasirūpinkite, kad jis būtų po ranka.

Jei dirbate prie stalo, nuimkite nuo jo viską, kas nesusiję su darbu. Uždarykite katę kitame kambaryje, kad ji nebandytų užlipti jums ant kelių, kompiuterio klaviatūros ar monitoriaus. Ir nesugalvokite įjungti skalbimo mašinos ar pulti tvarkytis. Dabar namai – jūsų darbo vieta, todėl nedarykite nieko, ko nedarytumėte būdami darbe.

Tačiau nemanykite, kad turite atsisakyti kavos pertraukėlių. Turite daryti pertraukas ir pajudėti, kad išvengtumėte nuolatinio raumenų įtempimo ir sustingusių sąnarių, pagerėtų kraujotaka.

Jimas Bantingas, knygos apie darbo ir gyvenimo pusiausvyrą autorius, sako, kad dauguma žmonių turėtų laikytis tokios pačios darbo rutinos, prie kurios įpratę biure. Tačiau priduria: „Jei turite sudėtingą užduotį, kurią vis atidėliodavote, nes ji reikalauja daug laiko, yra problematiška ir nemaloni, tai puiki galimybė išnaudoti šį laiką, kad ją įveiktumėte.“

Įtikinti darbdavį, kad dirbdami namuose jūs tikrai nuoširdžiai dirbate, bus šiek tiek sunkiau.

Karjeros treneris ir knygos apie karjeros planavimą autorius Johnas Leesas siūlo rašyti darbo žurnalą ir nusiųsti jį darbdaviui. Ir priduria: „Turite būti pasiekiamas (visada nešiokitės mobilųjį telefoną) ir pasiruošęs atsakyti į bet kokias užklausas“.

„Turite dirbti ir pateikti rezultatus, – teigia J. Bantingas. – Neužtenka vien ryte ir vakare viršininkui išsiųsti el. laiškus ir taip parodyti, kad sėdite prie kompiuterio. Suplanuokite, ką ketinate nuveikti per laikotarpį, kurį praleisite namuose, ir rezultatus aptarkite su savo darbdaviu. Svarbu, ne kiek laiko dirbate, o kiek padarote“.

Taigi, jei pavyko sėkmingai dirbti užpustytuose namuose, galbūt galėsite įtikinti darbdavį, kad tai gali pasikartoti ir dažniau, neatsižvelgiant į oro sąlygas.

Išvertė


Šiame straipsnyje: darbas namuosedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių