Dar tikslins, kiek prireiks pinigų uždaryti IAE

Energetikos ministras tvirtina, kad dar bus tikslinami skaičiavimai, kiek reikės prašyti papildomų europietiškų pinigų Ignalinos jėgainės uždarymui.

„Iki šių metų pabaigos bus atlikti ir patvirtinti visi tikslūs skaičiavimai, kiek tam dar prireiks pinigų“, - trečiadienį sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas, žurnalistų paklaustas, ar atitinka tikrovę pareiškimai, kad Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui Lietuva prašys iš Europos Sąjungos fondų skirti dar beveik tiek pat milijardinių lėšų, kiek jau buvo skirta iki šiol.

IAE vadovas Osvaldas Čiukšys yra pranešęs, kad jėgainės uždarymo darbams Lietuva ketina iš ES 2014-2020 metų finansinės perspektyvos laikotarpiui prašyti dar 1,2 milijardo eurų (apie 4,14 mlrd. litų). Tai praktiškai tiek pat, kiek iš europietiškų aruodų numatyta paskirti 2007-2013 metų finansinės perspektyvai. Per šiuos septynerius metus IAE uždarymui skiriama 1,3 mlrd. eurų (apie 4,49 mlrd. litų).

„Negaliu to nei patvirtinti, nei paneigti. Tikslūs skaičiai bus žinomi, kai bus atlikti visi būtini skaičiavimai“, - tikino A.Sekmokas.

Jis taip pat tvirtino, kad Lietuva turės išsiversti su tomis lėšomis, kurias IAE uždarymui ES skyrė laikotarpiui iki 2013 metų pabaigos. „Būtų ne visiškai pagrįsta tikėtis papildomos paramos iš ES. Pinigai, kuriuos numatyta skirti iki 2013-ųjų, bus panaudoti. Tik stengsimės tai daryti kuo taupiau“, - pastebėjo energetikos ministras.

A.Sekmokas ir kiti Energetikos ministerijos vadovai, taip pat naujasis IAE generalinis direktorius O.Čiukšys pastaruoju metu ne kartą pareiškė susirūpinimą, kad iki šiol buvo neskaidriai ir neefektyviai leidžiami IAE uždarymui Europos skiriami pinigai. Tai esą gali nulemti lėšų trūkumą užbaigti visus iki 2013-ųjų numatytus su uždarymu susijusius projektus bei nesėkmingas derybas su ES dėl pakankamų pinigų skyrimo 2014-2020 metams.


Šiame straipsnyje: IAEčiukšys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių