„Dalkia“ vadovas Baltijos šalims: Lietuva - puiki vieta investuoti

Lietuva - vis dar puiki vieta investuoti, tvirtina Prancūzijos "Dalkia" grupės, kuri yra išsinuomojusi Vilniaus šilumos ūkį, vadovas Baltijos šalims ir Rusijai Jeanas Sacresteas.

"Beveik milijardo litų investicija dabar yra didžiausias mūsų planas ir projektas. Beje, "Vilniaus energija" dar prieš keletą metų pradėjo naudoti biokuro katilus, taigi kuro rūšių išskaidymas jau vyksta", - interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė J.Sacresteas.

Jis pažymėjo, kad valstybė reguliuoja šilumos kainas, tačiau didžiąją jos dalį sudaro dujų kaina, nustatoma Maskvoje.

"Pačios "Vilniaus energijos" sąnaudos, kurios yra fiksuotos, nesikeičia jau šešerius metus ir iš 21,10 cento už kilovatvalandę tarifo tesudaro 4,81 cento. "Gazprom" dalis nuolat auga ir nuo 6 centų 2004 metais jau pasiekė daugiau nei 15 centų šiandien", - kalbėjo J.Sacresteas.

"Dalkia" atstovas kalbėjo, jog dėl biomasės naudojimo sulaukė ir energetikos ministro Arvydo Sekmoko palaikymo.

"Energetikos ministras sutinka, kad Vilniaus šilumos ūkyje panaudoti biomasę labai svarbu ir reikalinga. Tai aš iš ministro išgirdau. Taigi jaučiame valdžios palaikymą", - sakė "Dalkia" grupės vadovas Baltijos šalyse.

Jo nuomone, dujų verslo atstovai nenori, kad Vilnius daugiau nei pusę šilumos pagamintų degindamas medienos atliekas.

"Tam tikrai daliai žmonių geriausia būtų taip, kaip yra dabar. Jie suinteresuoti, kad Vilnius būtų priklausomas tik nuo rusiškų dujų ir daugiau nebūtų jokių alternatyvų. Jaučiame, kad šios grupės daro įtaką ir kai kuriems miesto politikams", - kalbėjo J.Sacresteas.

Tačiau jis tikino, kad Vilniui būtų naudinga deginti biomasę.

"Tai svarbu ne tik dėl energetinės nepriklausomybės. 2016 metais griežtėja taršos reikalavimai. Esant šiandienei situacijai, elektrinės negalės veikti po 2016 metų. Taršos kvotos nustatytos ES direktyvose. Naudojant biomasę sumažėja šilumos kaina vartotojams", - sakė J.Sacresteas.

Prancūzijos ambasados Lietuvoje ekonomikos skyriaus vadovas Pascalis Fornagas teigė, jog Lietuvoje veikia bemaž 80 prancūzų kapitalo įmonių, bet "Dalkia" grupė - didžiausia prancūzų investicija Lietuvoje ir sudaro beveik pusę visų Prancūzijos investicijų šalyje.

"Istoriškai iki 2000-ųjų Prancūzija turėjo mažai ekonominių santykių su Lietuva. "Dalkia" atėjimas pritraukė žmogiškuosius, techninius resursus. "Dalkia" prisideda kuriant teigiamą Lietuvos įvaizdį Prancūzijos verslo pasaulyje. Beje, Prancūzijos investicijų Lietuvoje suma nuo 2008 metų padidėjo daugiau nei 60 proc. Koncerno sėkmė Vilniuje pastebima Prancūzijoje. Tai puikus ženklas, rodantis, kad Lietuvoje galima įgyvendinti tokius projektus", - tikino P.Fornagas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių