Dalis ES narių sutarė dėl bendro mokesčio finansiniams sandoriams

Vienuolika Europos Sąjungos šalių sutarė įvesti mokestį finansiniams sandoriams. Dabar lieka iniciatyvą įtvirtinti teisiškai.

Kaip praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba, siūlymą įvesti tokį mokestį pateikė Europos Komisija. Didžiausiai jos šalininkai – Vokietija ir Prancūzija. Didžiausia priešininkė – Didžioji Britanija, nerimaujanti, kad mokestis privers investuotojus pasukti į kitus finansinius centrus. Pasibaigus deryboms Liuksemburge, Europos lyderės jau surinko pakankamą skaičių partnerių, kuris reikalingas siekiant įvesti mokestį bent dalyje Europos Sąjungos. Lemiamą skaičių lėmė Italijos, Ispanijos, Slovakijos ir Estijos sprendimas.

„Neturiu jokių abejonių, kad, jei viskas, kas buvo pasakyta, yra nuoširdu, o manyti kitaip neturiu priežasties. Neabejoju, kad mūsų bus devyni, dešimt, vienuolika ar net daugiau. Primenu jums, bendradarbiavimo tikslas yra tas, kad sutarimą seks ir kiti.“, – sako Prancūzijos finansų ministras Pierre`as Mosovicis.

Pagal mokesčio projektą, prekybai akcijomis ir obligacijomis siūloma taikyti vienos dešimtosios procento tarifą, o kitoms išvestinėms finansų priemonėms vienos šimtosios procento. Europos Komisija skaičiuoja, kad per metus toks mokestis atneštų beveik šešiasdešimt milijardų eurų papildomų pajamų. Tai ne tik spręstų galvosūkius iš kur gauti pinigų į skolas įklimpusioms šalims gelbėti, bet ir padėtų išvengti finansinio sektoriaus keliamų burbulų sprogimų ateityje. Mokestis valdys rizikingus ir spekuliatyvius finansinius sandorius.

„Finansinių sandorių mokestis yra protingas ir sąžiningas apmokestinimas, kuris atspindi bendrą požiūrį. Šis tikslas lieka realus. Laikas sparčiai veikti“, – sakė Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta.

Mokestį finansiniams sandoriams bus bandoma įvesti kai pasiryžusios šalys pateiks oficialius pareiškimus. Kol kas dar nėra sutarta kur nukreipti iš mokesčio gaunamas pajamas ar į nacionalinius, ar į Europos Sąjungos biudžetą.

Lietuvos finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuva kol kas neketina prisidėti prie iniciatyvos, nes esą Lietuvoje vyrauja tradicinė bankininkystė ir mokestis reikšmingai neprisisės nei renkant pajamas, nei ribojant finansines perlaidas.


Šiame straipsnyje: ESsandoriaimokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių