Dalis bankų žada švelninti skolinimo sąlygas

Per ateinantį pusmetį dauguma Lietuvos bankų planuoja nekeisti skolinimo įmonėms ir namų ūkiams sąlygų, o dalis bankų pirmą kartą per pastaruosius ketverius metus jas ketina sušvelninti.

Tai rodo naujausios Lietuvos banko Ekonomikos departamento atliktos apklausos duomenys. Taip pat paaiškėjo, kad optimistiškiau nei prieš pusmetį bankai vertina nekilnojamojo turto sektoriaus raidos perspektyvas.

Bankai, keletą metų griežtinę paskolų suteikimo standartus, praėjusį pusmetį skolinimo sąlygų beveik nekeitė. Apklausti aukštas pareigas einantys bankų darbuotojai teigė, kad praėjusį pusmetį įmonių ir namų ūkių skolinimosi paklausa tebebuvo pasyvi ir šiek tiek sumažėjo, palyginti su ankstesniu pusmečiu. Namų ūkių skolinimosi poreikis daugiausia sumažėjo dėl didėjančio nedarbo ir santykinai išaugusių vartojimo išlaidų. Įmonių skolinimosi paklausą mažino sumenkusios investicijos, o didino skolų restruktūrizavimo poreikis ir sumažėjusios galimybės veiklą vykdyti panaudojant nuosavas lėšas. Kita vertus, per ateinantį pusmetį (iki 2010 metų spalio mėn.) dauguma bankų tikisi, kad įmonių ir namų ūkių skolinimosi paklausa didės.

Dauguma iš apklausoje dalyvavusių bankų ateinantį pusmetį ketina nekeisti paskolų būstui įsigyti skolinimo sąlygų. Tiesa, ketvirtadalis bankų nurodė planuojantys finansavimo sąlygas šiek tiek sušvelninti, o jų griežtinti neplanuoja nė vienas bankas. Pusė bankų mano, kad ateinantį pusmetį paskolų būstui įsigyti paklausa šiek tiek padidės, kita pusė mano, kad ji beveik nesikeis.
Didžiausia dalis apklausoje dalyvavusių bankų prognozuoja, kad per ateinančius 12 mėnesių nekilnojamojo turto kainos mažės, tačiau ne daugiau kaip 10 procentų. Daugiau kaip pusė bankų mano, kad sąstingis Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje turėtų pasibaigti iki 2011 metų pabaigos.

Šios bankų apklausos dėl skolinimo sąlygų metu dauguma respondentų teigė toliau stebintys klientų, vėluojančių atlikti mokėjimus bankams, skaičiaus padidėjimą. Didžioji dalis bankų nurodė, kad šiuo metu laiku atsiskaityti vėluojančių klientų skaičius daugiausia didėja tarp fizinių asmenų, paėmusių paskolas būstui įsigyti. Apklausos duomenimis, apie pusė apklaustų bankų numato, kad per ateinantį pusmetį visų skolininkų (verslo klientų, fizinių asmenų ir kredito kortelių turėtojų) paskolų kokybė šiek tiek pablogės. Trečdalis bankų mano, kad suteiktų paskolų kokybė, atsižvelgiant į dabartinį ekonomikos nuosmukį, blogiausia taps 2010 metų antrąjį pusmetį, o vėliau turėtų pradėti gerėti.


Šiame straipsnyje: bankaipaskoloskreditai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių