Daliai Lietuvos verslininkų pingantis Baltarusijos rublis tapo galvos skausmu

Daliai Lietuvos verslininkų, kurie pastaruoju metu aktyviai investuoja Baltarusijoje, vis labiau pingantis Baltarusijos rublis tapo galvos skausmu. Nors apie Baltarusijos piniginio vieneto dar vieną devalvaciją viešai nekalbama, tokia galimybė neatmetama, ketvirtadienį informuoja "Verslo žinios".

"Rublio nuvertėjimas mums būtų labai nepalankus, nes per mėnesį į Baltarusiją įvežame apie 500 tonų produkcijos ir eksportą norime didinti. Mūsų įmonei tai svarbūs pokyčiai, nes patys tiekiame gaminius į prekybos tinklus", - teigė didžiausios Europoje surimio gamintojos "Vičiūnų" įmonių grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis.

Nors įmonė draudžiasi nuo valiutų svyravimo, tačiau draudimas galioja tik iš gamyklos parduodamoms prekėms.

"Trąšas parduodame tik už eurus ir valiutinių svyravimų nejaučiame. Žaisti su valiutiniais pokyčiais per daug rizikinga", - sakė žemės ūkio verslo "Arvi" įmonių grupės įmonės "Arvi ir ko" valdybos pirmininkas ir prezidentas Vidmantas Kučinskas.

Jo teigimu, investicijoms vietinės valiutos kurso kritimas nėra reikšmingas veiksnys. Bendrovė turi įmonę Rusijoje ir dėl rublio svyravimų praktinė investicijų suma keičiasi tik balanso atžvilgiu.

Lietuvos komercijos atašė Baltarusijoje Edvinas Kaminskas sako, kad oficialaus vietos banko pranešimo apie devalvaciją ar nuvertėjimą nebuvo.

"Kol kas dauguma įmonių apie investicijas yra tik pranešusios, tačiau realiai juda vien tik "Vingės logistikos grupės" terminalo statyba ir "Senukų" grupės kuriamas parduotuvių tinklas. Beveik visi kiti didesni investuotojai dar nepasirašę sutarčių", - teigė E.Kaminskas.

Atašė pažymi, kad jei valiutos vertė kristų ryškiau, tai daugiau atsilieptų įmonėms, kurios bendrauja su valstybinėmis Baltarusijos bendrovėmis ir sutartis pasirašo rubliais.

"Suvaldyti valiutos kursų svyravimus sunku. Per sunkmetį dėl šių svyravimų mes ir patyrėme didžiausių nuostolių. Praradome pinigus Švedijoje, Lenkijoje, Rytų rinkose", - sakė V.Matijošaitis.


Šiame straipsnyje: rublisBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių