„Coface“ vadovė Baltijos šalims: padėtis rinkoje jau stabilizavosi

Milijoninių nuostolių Lietuvoje patyrusios bendrovės "Coface", gerokai sumažinusios veiklos apimtis, tačiau nepasitraukusios iš Lietuvos, vadovė Lenkijoje ir Baltijos regione Katarzyna Kompowska sako, jog nors neapibrėžtumas ir rizika rinkoje nedingo, tačiau bendrovė draudžia jau daugiau.

"Padėtis rinkoje šiuo metu jau stabilizavosi, mes prisiimame naujų rizikų, tačiau atsižvelgdami į neseną patirtį stengiamės padėti savo klientams prisiimti tik priimtiną naštą. Jei pažiūrėtume tik į 2009 metų bendrovių finansinius rodiklius, tai didžioji jų dalis būtų prasti, todėl pakeitėme savo modelį, stengiamės giliau žvilgtelti į įmonių padėtį", - interviu "Verslo žinioms" sakė K.Kompowska.

Pasak jos, Lietuvos įmonės pastaruoju metu tapo atviresnės ir teikia vis daugiau informacijos.

"Anksčiau įmonės atsisakydavo atsiverti. Kita vertus, taip įmonės elgdavosi, nes kredito draudimo paslauga rinkoje buvo mažiau žinoma. Tik po šito blogojo etapo didžioji dalis įmonių suvokė, kaip tai svarbu", - sakė "Coface" vadovė.

Anot jos, pagrindinė problema, kurią "Coface" pamatė sunkmečiu, buvo ta, kad kredito draudimo produkto suvokimas nebuvo pakankamas ir įmonės buvo nustebusios, kad draudimo bendrovės ėmėsi kai kurių veiksmų sumažindamos draudimo apimtis.

"Privalome sumažinti nuostolius, apsaugoti įmones nuo kitų nuostolių apribodami apimtis ir pasakydami, kad viena ar kita įmonė, mūsų vertinimu, yra per silpna, kad jai būtų suteikiamas kreditas ir kad už ją atsakytume. Juk joks draudikas neapdraus nuo gaisro, kai namas jau dega", - kalbėjo K.Kompowska.

Ji teigė, jog nepaisant nuostolių, iš rinkos nebuvo pasitraukta.

"Žinoma, kai turime įsipareigojimų, juos privalome vykdyti. Mūsų nuostolių koeficientas 2009 metų pabaigoje viršijo 600 proc., tai reiškia, kad uždirbdami l eurą, išmokėdavome 6 eurus. Mes atlikome savo vaidmenį, mokėjome, likome rinkoje ir palaikėme verslą, kurį galėjome palaikyti", - sakė K.Kompowska.

Pasak jos, "Coface" nedraudžia rizikingais laikomų statybos ir nekilnojamojo turto sektorių ir su jais susijusių verslų, rizikingu laikomas transporto sektorius.

Ji taip pat pridūrė, jog "Coface" šiuo metu neturi planų Lietuvoje teikti faktoringo paslaugą. Ją Lietuvoje "Coface" ketino teikti prieš kelerius metus.


Šiame straipsnyje: cofacekrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių