Černobylio AE saugumui Lietuva skyrė 10 tūkst. eurų

Antradienį Kijeve vykstančioje tarptautinėje šalių donorų konferencijoje Lietuva Černobylio atominės elektrinės (AE) saugumui užtikrinti skyrė 10 tūkst. eurų (apie 35 tūkst. litų).

Konferencijoje, surengtoje minint avarijos Černobylio elektrinėje 25-metį, dalyvaujantis premjeras Andrius Kubilius pabrėžė, kad branduolinė katastrofa, įvykusi prieš ketvirtį amžiaus, turėjo didžiulį poveikį visoms Europos šalims, tarp jų ir Lietuvai.

"Nuo pat pradžių Lietuvos žmonės atėjo padėti Ukrainai, vykdant gelbėjimo, o vėliau atstatymo darbus, suteikiant materialinę pagalbą Ukrainos žmonėms. Daugiau nei 7 tūkst. Lietuvos žmonių dalyvavo gelbėjimo darbuose. Daugelis iš jų sumokėjo už tai didžiausią kainą - paaukojo savo gyvybes ir sveikatą", - sakė A.Kubilius.

Konferencijos dalyviams premjeras taip pat pateikė duomenis, kokią paramą Lietuva per visą laikotarpį nuo nelaimės yra suteikusi per ją nukentėjusiems žmonėms.

"Valstybinėms pensijoms, nedarbingumo išmokoms, vienkartinėms kompensacijoms jau išmokėta per 7 mln. eurų. Kiekvienais metais Lietuva šioms reikmėms išleidžia po 800 tūkst. eurų. Lietuva labai vertina jūsų pastangas užtikrinti Černobylio jėgainės saugumą ir skiria papildomą įnašą - 10 tūkst. eurų", - pranešė A.Kubilius.

Pasak Ministro pirmininko tarnybos pranešimo, iš viso iki 2011 metų nuo šios katastrofos nukentėjusiems žmonėms Lietuvoje išmokėta 25,3 mln. litų vienkartinių kompensacijų ir valstybinių pensijų.

Antradienio konferencijoje iš viso donorai skyrė 511,9 mln. eurų (daugiau kaip 1 mlrd. 766 mln. litų) į Černobylio katastrofos pasekmių likvidavimo fondą. Didžiausias sumas numatė skirti Europos atstatymo ir vystymo bankas (120 mln. eurų), Europos Komisija (110 mln. eurų), Jungtinės Valstijos (123 mln. eurų). Pasak Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus, iš viso fondui paaukojo apie 30 donorų.

Sprogimas Černobylio atominėje elektrinėje, per kurį radiacija buvo užteršta ir Lietuva, įvyko 1986 metų balandžio 26 dieną, netinkamai atliekant suplanuotą bandymą 4-ajame bloke.

Per 10 dienų iš 30 km spinduliu nuo reaktoriaus esančios zonos buvo evakuota 130 tūkst. žmonių. 1986 metų gruodį šis labai radioaktyvus reaktorius buvo uždarytas betono ir plieno sarkofage, kurio saugumas kelia abejonių.


Šiame straipsnyje: Černobylisatominė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Cernobylietis

Cernobylietis portretas
Tai kodel Kubilius, per visa savo kadencija, neskyre nei cento Lietuvos cernobylieciams?

cernobylietis...

cernobylietis... portretas
Ciniskas melagis, daves nurodyma mazinti ismokas suluosintiems, padidinant darbinguma.

gediminas

gediminas portretas
Kažin, o jis pats tiki tuo ką šneka ? Spaudoje daug informacijos apie nusikalbėjimus. Nejaugi patarėjai neinformuoja Premjero ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių