Butų nuoma grįžta į senas vėžes

Sostinėje išsinuomoti nebrangų butą arti centro vėl nebėra taip paprasta. Butai išnuomojami per dieną ar dvi, o ieškantys stogo virš galvos skundžiasi staiga dingusia padorių butų nuomos pasiūla.

Kauno universitetus ir aukštąsias mokyklas netrukus užplūsiantys studentai džiugina ir butų nuoma užsiimančius verslininkus. O per Europos vyrų krepšinio čempionatą norinčių išnuomoti butus nedaug.

Klaipėdoje trumpalaikės butų nuomos paklausa šiuo metu pasiekusi piką. Jūros šventė ir artėjantis Europos vyrų krepšinio čempionatas paskatino iš anksto užsakyti butus uostamiestyje ir už parą nepagailėti net 500 litų.

Savininkai perima iniciatyvą

Visi ženklai rodo, kad kelerius metus trukęs gyvenamojo būsto nuomininkų karaliavimas eina į pabaigą. Nuomojamų butų pasiūlos pasigendama jau nuo pavasario pabaigos.

Daugelis ieškančių traukia pečiais stebėdamiesi kur staiga dingo visi geri butų nuomos pasiūlymai. Regis, dar prieš gerą pusmetį buvo galima be menkiausio vargo susirasti gana pigų ir jaukų butuką pačiame miesto centre.

Daugelis puikiausių nuomos pasiūlymų skelbimų portaluose išgulėdavo po kelis ir daugiau mėnesių. O nuomininkai buvo įsigudrinę ne tik nebesisaistyti sutartimis, bet ir nemokėti užstatų ar nepaisyti kitų buto šeimininko keliamų reikalavimų: jei netinka, jie gali išsinuomoti butą ir kitur.

Tačiau pastaruoju metu vadžias vėl perima butų savininkai, nes būsto nuomos paklausa ėmė augti didžiuliu tempu, o pasiūla smarkiai sumažėjo.

Piko dar nepasiekė

Nekilnojamojo turto (NT) bendrovės "Ober-Haus" Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada dienraščiui teigė, kad tokiu metų laiku visuomet nuomos rinkoje yra sujudimas, tačiau, akivaizdu, jog šiais metais jis gerokai didesnis nei buvo per pastaruosius kelerius metus. Tiesa, kol kas būsto nuoma didžiuosiuose šalies miestuose piko dar nepasiekė. Jo laukiama nuo rugpjūčio vidurio, kai studentai dar aktyviau ims dairytis būsto.

Anot M.Čiulados, sostinėje paklausiausi nedideli, iki 1 tūkst. litų kainuojantys butai, būtinai su autonominiu šildymu, arba butai naujuose namuose, kur mažesni komunaliniai mokesčiai.

"Prieš dvejus trejus metus žmonės kreipdavo dėmesį į interjerą, baldus, o dabar užėję į butą įvertina jo lygį, bet tik tiek, kad nebūtų landynė. Pats pirmas klausimas visuomet apie komunalinius mokesčius. Įdomiausia, kad tame pačiame mikrorajone komunaliniai mokesčiai skiriasi net greta vienas kito esančiuose namuose", – dėstė jis.

Svarbiausia maži mokesčiai

Panašius kriterijus ieškodami buto nuomai taiko ir kauniečiai bei klaipėdiečiai. Pasak Mariaus Radžiukyno, NT agentūros "Apus turtas" brokerio, šiuo metu kauniečiams svarbiausia kuo mažesni komunaliniai mokesčiai. Buto planas, erdvė ir kiti patogumai tapo nebe tokie aktualūs kaip anksčiau.

"Patyrę, ką reiškia gauti kosminę šildymo sąskaitą už dviejų trijų kambarių butą, gyventojai ieško mažesnės kvadratūros būsto. Žmonės skaičiuoja pinigus ir nenori vien už šildymą mokėti 600–700 litų", – pasakojo jis.

Klaipėdoje veikiančios NT agentūros "Gijoneda" direktorius Edmundas Jankus dienraščiui teigė, kad uostamiesčio gyventojams ne mažiau svarbu ir kuriame miesto gale yra butas. Ieškoma būsto, kuris būtų netoli darbo ar studijų įstaigos.

Kaip patikino E.Jankus, šiuo metu Klaipėdoje nuomos rinka net ūžia, o pasiūlos nėra. Jis pabrėžė, kad nuomojami butai niekur nedingo, bet Jūros šventė ir artėjantis Krepšinio čempionatas privertė žmones suskubti užsisakyti butus. Dabar Klaipėdoje vyrauja trumpalaikės nuomos pikas, tačiau nestinga ir norinčių išsinuomoti butus ilgesniam laikui. Suprantama, nemažai nuomininkų yra studentai.

"Žinoma, butų nuomos kainos šiuo metu sukilusios, ypač tų butų, kuriuos nuomoja trumpam laikotarpiui. Šiuo metu vieno kambario buto nuomos kaina parai ar savaitgaliui yra apie 500 litų. O mėnesiui tokio buto nuomos kaina yra apie 450 litų. Tiek trumpalaikės, tiek ilgalaikės nuomos kainos dydį labiausiai lemia būsto vieta mieste", – dėstė E.Jankus.

Kauniečiai taip pat bando išpešti finansinės naudos ir iš artėjančio Europos krepšinio čempionato, tačiau kol kas ne itin sėkmingai.

Dienraščio kalbinti tokių butų savininkai tvirtino, kad kol kas daug skambučių nesulaukia. Daugelis butų savininkų pasiryžę trumpam išsikelti pas giminaičius, kol bus nuomojamas būstas. Kiti nori išnuomoti tik kambarį.

Buto nuomos kaina Krepšinio čempionato laikotarpiu Kaune svyruoja nuo 200 iki 500 litų už parą.

Kainos dar augs

NT portalo aruodas.lt duomenimis, šią vasarą siūlomos butų nuomos kainos, palyginti su pernai tuo pačiu metu, padidėjo vidutiniškai apie 5–10 proc. NT ekspertų teigimu, butų nuomos paklausos didėjimas neišvengiamai ir toliau kels kainas, tačiau ne itin smarkiai.

M.Čiulada pabrėžė, kad NT rinka dugną yra pasiekusi ir tai padarė netgi anksčiau, nei buvo tikėtasi. Pasak jo, šiuo metu fiksuojamas nesmarkus, vos kelių procentų, kainų kilimas, o svarbiausia esą, kad jos nebekrenta.

M.Čiulados nuomone, kainų kilimas neturėtų būti labai didelis, jei ir kils – daugiausia iki 10 proc. Pasak jo, natūralu, kai nuomotojai sulaukia daugiau susidomėjimo ir nepraleidžia progos pasinaudoti galimybe padidinti kainą.

Tiesa, žiemą nuomos kainos gali vėl mažėti. Jau dabar prognozuojamos rekordinės šildymo kainos, tad butų savininkai, bijodami prarasti nuomininkus, gali būti priversti vėl eiti į kompromisus.

Ekspertų teigimu, dėl mažų šildymo kainų paklausiausi išlieka butai, esantys naujos statybos arba renovuotuose namuose. Portalo aruodas.lt duomenimis, šiuo metu butų senos statybos namuose nuomos kainos skelbimuose vidutiniškai apie 20 proc. mažesnės nei naujuose.

Negavę paskolos nuomojasi

Kaip pripažįsta NT ekspertai, būsto nuomos rinkos atsigavimą lemia ne tik studentai. Žmonės, kurie norėjo, bet negalėjo parduoti savo NT, per krizę bandė jį bent išnuomoti. O dabar, kai pirkimo rinka atsigauna, tuos butus jie vėl bando parduoti. Tad nuomos rinkoje lieka butai, kuriuos žmonės laiko norėdami uždirbti iš nuomos.

"Be to, butų savininkai sudaro sutartis, kad nuomos terminas baigtųsi vasaros pabaigoje ar rudens pradžioje. Žiemą surasti nuomininkus labai sunku, beveik neįmanoma. O tai taip pat turi įtakos šiuo metu esančiam nuomos rinkos aktyvumui", – dėstė M.Čiulada.

M.Radžiukynas dienraščiui teigė, kad dar yra nemažai gyventojų, kurie norėtų pirkti būstą, bet nesiryžta to daryti ar negauna iš banko paskolos, todėl jį nuomojasi.

Jis pabrėžė, kad bankai taip pat turėjo nemažai nuostolių dėl nemokių klientų, todėl dabar reikalauja didesnių pajamų ir didesnio užstato, taip pat reikalauja, kad kas nors laiduotų.

"Anksčiau bankai teikdavo paskolas bemaž visiems norintiems, o dabar labai tikrina, ar klientas bus pajėgus susimokėti, ar pakankama suma liks pragyventi ir pan. Dėl to susiaurėjo ratas žmonių, galinčių gauti būsto paskolas, ir šie priversti toliau nuomotis", – sakė jis.

Lietuviai nori tik nuosavo būsto

Šiais metais Socialinės informacijos centras, SEB banko užsakymu, atliko gyventojų prioritetų dėl nuosavo būsto tyrimą. Jis atskleidė, kad absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų prioritetą teikia nuosavam būstui . Aštuoni iš dešimties gyventojų argumentavo, kad nuosavame būste gyventi geriau, nes jautiesi tikras šeimininkas, o kas antras paminėjo saugumo svarbą.

Tyrimo duomenimis, vos 1 proc. respondentų teigė pirmenybę teikiantys nuomojamam būstui, o 2 proc. – neįžvelgiantys esminio nuomojamo būsto ir nuosavų namų skirtumo.

26 proc. gyventojų vietoj nuosavo būsto rinktųsi nuomojamą, jei tai jiems garantuotų apie 50 proc. mažesnes mėnesio išlaidas.

31 proc. domintų pasiūlymas nuomotis būstą vietoj savo turimo nuosavo, jei būtų galima sutaupyti daugiau kaip 50 proc. mėnesio išlaidų.

Vidutinės butų nuomos kainos šalies didžiųjų miestų centruose (litais)

Vilniuje:

1 kambario        600–800

2 kambarių        1000

Kaune:

1 kambario        400–600

2 kambarių        700

Klaipėdoje:

1 kambario        500

2 kambarių        700

Pastaba: tai skelbimuose siūlomos kainos, kurios gali skirtis, priklausomai nuo konkretaus objekto, tikslios vietos mieste, įrengimo, šildymo tipo ir pan.


Šiame straipsnyje: butainuomaNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokinga

Juokinga portretas
tai kodel Vilniuje pilna tusciu butu? O butu nuomos kainos zemesnes daugiau nei 150,00 Lt, nei parasyta:-)

nu jau

nu jau portretas
tai kad ir Kaune cia kainos pateiktos apsurdiskos, kas nuomuosis uz 2 kambarius 700? Rinkos kaina apie 300, nepamirskit kad paskiau plius mokesciai

to 2

to 2 portretas
nefisk proto papigiai tik landyne gali gaut,,,
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių