A. Butkevičius: tikiuosi, mūsų Vyriausybė įves eurą

Premjeras Algirdas Butkevičius žada, kad eurą Lietuvoje įves jo vadovaujama Vyriausybė.„Tikiuosi, kad ši Vyriausybė eurą įves Lietuvoje“, - penktadienį po susitikimo su eurokomisaru Algirdu Šemeta sakė A.Butkevičius.

Jis pareiškė, kad eurą Lietuvai reikia įsivesti „kuo greičiau“. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad šiam procesui didelės įtakos daro infliacija: „Pagrindinis uždavinys yra, kaip suvaldyti infliaciją, ypač dabar, kai numatyta padidinti elektros kainas“.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva eurą turėtų įsivesti 2015 metais arba 2016 metais. Anot jos, bendrą Europos Sąjungos (ES) valiutą įsivesti anksčiau trukdys per didelė infliacija.A.Butkevičius šią savaitę yra pareiškęs, kad Lietuva eurą gali įsivesti 2015 metais, tačiau neatmetė galimybės, kad prie euro zonos šalis prisijungs drauge su Latvija 2014 metais.

Šiuo metu eurą turi 17 iš 27 ES šalių. Tam, kad galėtų įstoti į euro zoną, valstybė narė turi atitikti vadinamuosius Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir skolos. Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje.

Skolų krizė euro zonoje sumažino visuomenės paramą valiutos keitimui, tačiau valdžia teigia, kad Lietuvai būtų naudinga būti euro zonoje, nes eurą turi svarbiausi Lietuvos prekybos partneriai, be to, euras sustiprintų investuotojų pasitikėjimą ir leistų pigiau skolintis rinkose.


Šiame straipsnyje: euraseuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jotautas

Jotautas portretas
Uspaschis: tikiuosi, - įvesime rublį.

Klaipėdietė.

Klaipėdietė. portretas
Kokį eurą, visai nusišnekėjo. Norint įvesti eurą paprastas žmogelis turi uždirbti ne 1000 Lt, o 3000 Lt.

Euras

Euras portretas
Pamatysimką ta vyriausybė kalbės po metų.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių