A. Butkevičius: iš šešėlio bus siekiama atkovoti 0,5 proc. BVP

Vyriausybė iš šešėlinės ekonomikos per metus tikisi atkovoti apie 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

„Būtų galima pasiekti 0,5 proc. šiemet nuo bendrojo vidaus produkto - išimti iš šešėlio“, - po pasitarimo dėl šešėlinės ekonomikos žurnalistams sakė A.Butkevičius.

BNS skaičiavimais, 0,5 proc. BVP sudarytų apie 600 mln. litų.

Anot premjero, numatyta dar kartą susitikti su Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri iki vasario vidurio turėtų įvertinti, kiek vienos ar kitos priemonės jai kainuotų.

Pasiūlymus dėl šešėlinės ekonomikos mažinimo turės parengti, anot A.Butkevičiaus, jo penktadienį sudaryta komisija.

„Buvo suformuota nauja komisija ir priemonių planas. Komisija rinksis kartą per mėnesį. Bus dirbama su Valstybine mokesčių inspekcija“, - sakė A.Butkevičius.

A.Butkevičiaus teigimu, pasitarime aptarta daug kovos su šešėline ekonomika priemonių, tačiau apie konkrečius būdus kalbėti dar anksti. Anot jo, viena iš priemonių galėtų būti brūkšninio kodo banderolės ant cigarečių pakelių įdiegimas, taip pat atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimas.

„Tai (brūkšninio kodo banderolės - BNS) supaprastintų ir administravimą, ir manau, patys gamintojai cigarečių būtų suinteresuoti“, - sakė premjeras.

Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Vilius Mačiulaitis po susitikimo žurnalistams sakė, kad planuojama griežtinti ir darbo kontrolę bei atsakomybę už darbo laiko klastojimą.

„Ketiname siūlyti pokyčius teisiniame reglamentavime, sustiprinti atsakomybę už darbo laiko slėpimą. Taip pat sudaryti mechanizmą, kad nelegalų darbą naudojantis darbdavys sumokėtų mokesčius, bent jau nuo minimalios mėnesinės algos. Taip pat didelis dėmesys bus skiriamas tiems reiškiniams, kurie iš dalies pastaruoju metu keičia klasikinį nelegalų darbą - tai yra darbo laiko slėpimas“, - sakė V.Mačiulaitis.

Anot jo, ketinama griežčiau kontroliuoti statybos, paslaugų, viešojo maitinimo įmones.

„Pagal turimus duomenis bus aiškinamasi, kur yra mokami mažesni nei minimalūs dydžiai atlyginimai, iš to bus galima padaryti išvadą, kad yra slepiamas darbo laikas“, - kalbėjo V.Mačiulaitis.

Priemonių plane numatyta griežtinti atsakomybę už kontrabandą ir neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis, stiprinti tikrinimus turgavietėse. Taip pat bus siekiama užkirsti kelią akcizu neapmokestintų naftos produktų patekimui ir apyvartai vidaus rinkoje, užtikrinti, kad iš nelegalios veiklos praturtėję asmenys neišvengtų galimo turto konfiskavimo, pranešė Ministro pirmininko Spaudos tarnyba.

„Kovojant su nelegaliu darbu bus siekiama taikyti sisteminį prevencinių ir kontrolės priemonių modelį “Įspėjau – pasirink„, tai yra siunčiant ūkio subjektams institucijų įspėjamuosius laiškus, vedant prevencinius pokalbius ir atliekant bendrus tikrinimus“, - rašoma Spaudos tarnybos pranešime spaudai.

Būdus, kaip kovoti su šešėline ekonomika, svarsto ir premjero sudaryta darbo grupė, nagrinėjanti galimus mokesčių pakeitimus. Būtinybę mažinti šešėlinę ekonomiką A.Butkevičius yra aptaręs ir su prezidente Dalia Grybauskaite.

Įvairių tyrimų duomenimis, šešėlinė ekonomika Lietuvoje siekia apie 30 procentų. Vertinama, kad nuo 2008 metų šešėlinės ekonomikos dalis Lietuvoje sparčiai augo, o 2011 ir 2012 metais augimas sustojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prietema

prietema portretas
Kokius grazius zodzius vagims parenkate.

suvalkietis

suvalkietis portretas
Kubilius traukė 1 milijardą bet PIŠ, Butkevičius trauks 0,5 proc. BVP ar nebus irgi PIŠ???

runkeliams

runkeliams  portretas
ar jus nepastebit , kas tiek lojes butkievic tesia Kubiliaus politika, matyt jinai teisinga, nes niek onekeicia mokestineje sitemoje , is ilgo liezuvio gavosi snipstas, o runkialia liks runkeliais
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių