A. Butkevičius: R. Sikorskis neturėtų kištis į mūsų reikalus

Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio) raginimą Lietuvai rinktis tarp suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Klaipėdoje ir dujų jungties su Lenkija Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pavadino keistomis kitos šalies ministro rekomendacijomis, kaip valdyti šalį.

„Labai keista, kai kitos šalies užsienio reikalų ministras rekomenduoja mums, kaip mums valdyti mūsų šalį“, - antradienį Lietuvos radijui sakė A.Butkevičius.

Kalbėdamas apie dujų terminalo statybą, Vyriausybės vadovas sakė, kad „traukinys jau toli nuvažiavo“, ir dėl to negali būti jokių diskusijų.

„Tai yra strateginis projektas, čia yra ir politinis klausimas, geopolitinis dalykas, kad suskystintųjų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje turi būti užbaigtas 2014 metų gruodžio mėnesį, ir negali būti jokių diskusijų nei viduje politiniame lygyje, ar reikalingas tas terminalas, ar ne“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Jis priminė energetinius klausimus aptaręs su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku vasario pabaigoje vykusio vizito metu.

„(Dėl) dar vieno svarbaus projekto - dujotiekio sujungimo tarp Lietuvos ir Lenkijos - mano susitikimo metu su ministru pirmininku Lenkijoje D.Tusku mes sutarėme, kad kreipsimės kartu pasirašydami ar memorandumą, ar kitokį raštą į Europos Komisiją, kad būtų skirtas tam projektui finansavimas iš Europos Sąjungos biudžeto atskira eilute“, - sakė Lietuvos premjeras.

Jis pridūrė, kad susitikimo metu kalbėta ir dėl elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos, ši jungtis, anot premjero, turėtų būti baigta 2015 metais.

Žurnalo IQ kovo mėnesio numeryje paskelbtame interviu R.Sikorskis pareiškė, kad Lietuva turėtų pasirinkti tarp suskystintų gamtinių dujų terminalo ir jungties į Lenkiją, nes abu projektai neatsipirktų.

„Manome, kad neverta Lietuvoje tiesti ir šios linijos, ir statyti suskystintųjų dujų terminalo. Abu projektai neatsipirks. Čia jau lietuvių apsisprendimo klausimas, ką jie pasirinks“, - cituojamas Lenkijos užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Pirmadienį BNS paprašius komentaro dėl šio pareiškimo, Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė sakė, jog URM „spaudos citatų“ nekomentuoja.

Lenkijos energetikos bendrovė „ILF Consulting Engineers Polska“ šiuo metu atlieka dujų jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos galimybių studiją, kuri turėtų būti parengta pirmąjį šių metų ketvirtį. Studijos rezultatai bus pagrindas tolesniems veiksmams dėl projekto, kuris, preliminariais skaičiavimais, kainuos apie 471 mln. eurų (1,625 mlrd. litų), įgyvendinimo.

Pernai abi projekte dalyvaujančios bendrovės - Lenkijos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė bendrovė „Gaz-Systems“ ir bendrovė „Lietuvos dujos“ - atliko šio projekto verslo aplinkos analizę - preliminariu įvertinimu, Lenkiją ir Lietuvą jungiantis dujotiekis būtų 562 km ilgio, per metus į Baltijos šalis juo būtų galima transportuoti iki 2,3 mlrd. kubinių metrų dujų, vėliau išplečiant pajėgumus iki 4,5 mlrd. kubų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdas

Valdas portretas
Pagaliau ir Butkevičiaus kantrybė pratrūko,nors visiems jau seniai aišku buvo,kas per paukštis tas Sikorskis.Šis pono premjero pasakymas galutinai įrodė,kad ponaitis Lietuvos URM ministras,praleido progą patylėti būdamas Lenkijoje ir dabar po tokio Sikorskio demaršo,sėdi ministras kur nors rūsyje ir galbūt atgailauja.Ačiu nors premjeras pabudo ,gal ir suprato,kad santykiai su Lenkija,tai dviejų krypčių eismo kelias.

www

www portretas
jeigu elgsites protingai tai ir /patarimu/ nedavines kitu atveju siuskit visus ant 3
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių