A. Butkevičius pensiją kaups trečios pakopos pensijų fonde

Premjeras Algirdas Butkevičius atskleidė, jog būsimą pensiją jis nutarė kaupti trečios pakopos pensijų fonde.

„Galiu pasakyti, kad aš pensijų kaupime dalyvauju - vakar pasirašiau dokumentus, kad dalyvausiu trečioje pakopoje“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras, paklaustas, ar pasinaudojo trečiadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pristatyta pensijos skaičiuokle.

Jis sakė nesidomėjęs, kokios pensijos gali tikėtis, kaupiant pensiją tokiu būdu.

"Ne, tikrai neklausiau, nes noriu ir kitiems patarti, ypač jauniems žmonėms, kad dalyvautų šioje pensijų sistemoje, nes tikrai yra tam tikrų demografinių problemų, jos gilėja visoje Europoje. Dalyvavimas garantuos didesnes pensijas, sulaukus pensinio amžiaus, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius ragino žmones, kurių darbo užmokestis yra iki 1,5 tūkst. litų ir kuriems iki pensijos liko apie 10 metų, atsakingai išnagrinėti galimybes kaupti pensiją.

"Tų žmonių, kurių darbo užmokestis yra iki 1,5 tūkst. litų ir kuriems iki pensijos liko apie 10 metų, tada jau jie patys turi labai atsakingai pamąstyti, nes žmonėms gal reikia didesnio išaiškinimo. Aš tikiuosi, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turės dar ne kartą apie tai kalbėti ir patarti", - sakė premjeras.

Pasak A. Butkevičaus, „Sodros“ skolų problemą būtų galima spręsti dviem keliais - darbo vietų kūrimu ir darbo užmokesčio didinimu.

„Kalbant apie ilgalaikę pensijų sistemos reformą ir apie tai, kad žmonėms reikia sudaryti sąlygas, kad jie turėtų galimybę dalyvauti pensijų fonduose, taip pat valstybė turi įsipareigoti tam tikrą dalį pinigų pervesti į tuos fondus, nes žmonės čia gyvena, čia dirba, čia moka mokesčius. Todėl jiems turi būti sudaromos sąlygos, kaip tos lėšos, kurios yra pervestos į fondus, būtų panaudotos kaip investicinės lėšos“, - sakė A. Butkevičius.

Trečiosios pakopos pensijų fonduose pensija kaupiama papildomais savanoriškais žmogaus įnašais. Į antrosios pakopos fondus pervedama dalis „Sodros“ įmokos.

Pernai lapkritį priimtos Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisos numato, kad „Sodros“ pervedimai į antros pakopos pensijų fondus nuo šių metų didinami nuo 1,5 iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų - mažinami iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - vėl didinami iki 3,5 procento.

Taip pat numatyta, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Nuo 2016-ųjų abi šios įmokos būtų padidintos iki 2 procentų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių