A. Butkevičius: „Litgrid“ pinigų pervedimai kelia abejonių

Valstybės valdomos elektros perdavimo įmonės „Litgrid“ pinigų pervedimai kelia tam tikrų abejonių, sako premjeras.

„Aišku, dabar kelia tam tikrų abejonių tam tikrų pinigų pervedimai tarp antrinių “Lietuvos energijos„ įmonių - iš vienos sąskaitos į kitą. Tai yra milijoninės sąskaitos, ir mums reikia išsiaiškinti, kokiu tai buvo pagrindu daroma, kaip tos lėšos buvo panaudojamos“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Algirdas Butkevičius.

Vėliau premjero atstovė Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS patikslino, kad premjeras turėjo galvoje ne „Lietuvos energiją“, o bendrovę „Litgrid“.

Anot jo, tikrindama energetikos sektorių, Vyriausybė gavo informacijos, kad nuo sausio 1 dienos anksčiau numatyta viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšų suma galėjo būti pervedama į privačių subjektų sąskaitas ne Lietuvoje.

„Tai turbūt užtruks šiek tiek laiko, nes ministrai, kuruojantys šitas sritis, pasakė, kad jiems reikalingos tam tikros jėgos, pagalba iš šalies ir tai turi padaryti žmonės, kurie yra kompetentingi ir kvalifikuoti“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičius gruodžio pabaigoje teigė, jog energetikos sektoriuje rado blogesnę padėtį, nei tikėjosi anksčiau ir tikino,  kad bus atliktas išorės auditas. Jis kritiškai įvertino VIAP lėšų surinkimo schemą.

Jeigu Andriaus Kubiliaus Vyriausybės pernai patvirtinti VIAP lėšų surinkimo tvarkos pakeitimai nuo 2013 metų pradžios būtų įsigalioję, tikėtina, kad VIAP lėšų surinkimas būtų patikėtas Rusijos kapitalo „Inter RAO Lietuva“, Latvijos „Elektrum Lietuva“ bei Estijos „Enefit“.

A.Butkevičiaus Vyriausybė gruodį atšaukė šią tvarką ir pavedė VIAP administruoti „Litgrid“ antrinei įmonei „Baltpool“.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra tvirtinęs, kad VIAP mokesčio surinkimo elektros sektoriuje perdavimas privačioms įmonėms skatins rinkos santykius ir turės teigiamos įtakos elektros kainai.

Kainų komisija gruodį konstatavo, kad „Litgrid“ VIAP lėšas naudojo tinkamai, nors ir rado kai kurių trūkumų. Pavyzdžiui, pritrūkus lėšų laiku atsiskaityti su VIAP lėšų gavėjais, įmonė iš savo sąskaitos į VIAP lėšų sąskaitą pervedė 25 mln. litų, tačiau tą pačią dieną vienam iš VIAP lėšų mokėtojų pervedus pinigus į VIAP sąskaitą, „Litgrid“ grąžino pasiskolintus pinigus į įmonės sąskaitą.

Šie lėšų pervedimai buvo atlikti nepaisant to, kad „Litgrid“ minimu laikotarpiu 40 mln. litų VIAP lėšų laikė atskiroje sąskaitoje kaip terminuotą indėlį. Tačiau, komisijos nuomone, dėl to nereikėtų įmonės įpareigotui pašalinti pažeidimą.

Komisija, be kita ko, nustatė, jog elektros jungties „NordBalt“ lėšų sąskaitoje buvo 77,699 mln. litų VIAP lėšų, kurios nebuvo panaudotos.

Komisija pernai spalio viduryje nutarė įvertinti, ar „Litgrid“ VIAP lėšas naudojo pagal paskirtį. Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė tuomet žurnalistams sakė, jog „Litgrid“ galbūt dalį lėšų panaudojo kitiems tikslams, ne tiesioginėms VIAP administratorės funkcijoms.


Šiame straipsnyje: Litgridpervedimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių