A. Butkevičius: jei „Gazprom“ bus džentelmenai – dujos pigs

Dujų kainos Lietuvai gali sumažėti, jei Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ siektų palaikyti gerus ekonominius santykius su Lietuva, teigia premjeras Algirdas Butkevičius. Kitu atveju, anot jo, dujų kaina galėtų sumažėti, tik įrengus suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

„Jeigu „Gazprom“ vadovo pozicija būtų, sakyčiau, džentelmeniška, palaikant gerus ekonominius santykius su kaimyninėmis valstybėmis, tai galėtų taikant dujų kainą Lietuvai būti taikoma, kaip Estijai ir Latvijai, netgi artimiausiu metu“, - Lietuvos radijui ketvirtadienį telefonu iš Briuselio teigė A.Butkevičius.

Pasak jo, jei nebus rastas kompromisas, dujų kaina galėtų sumažėti tik 2014 metų pabaigoje, kai Lietuva Klaipėdoje pastatys SGD terminalą.

„Bet jei nebus rastas kompromisas derybų metu, tai manau, kad gali reikti sulaukti 2014 metų pabaigos, kai mes turėsime galimybę dujomis apsirūpinti ir iš kitų šaltinių“, - teigė A.Butkevičius.

Premjeras teigė, kad su „Gazprom“ atstovais iki šiol nevyko jokios derybos, o Lietuva įgyvendins visus planuojamus energetinius projektus.

„Nebuvo jokios derybinės grupės susitikimo su „Gazprom“ atstovais. Buvo susitikęs energetikos ministras darbiniais klausimais. O mes ir konkrečiai aš susitikimuose (Briuselyje - BNS) garantavau, kad mūsų Vyriausybei nėra net jokių minčių, kad jokių pokyčių ir pakeitimų nebus. Nes esam kaip Baltijos šalis pirmoji, 2014 metų pabaigoje įgyvendinansianti trečiąjį energetikos paketą, užbaigsianti suskystintų gamtinių dujų terminalą“, - sakė A.Butkevičius.

Vyriausybės atstovai trečiadienį patvirtino, kad praėjusią savaitę Vilniuje susitiko Europos Komisijos, „Gazprom“ ir Lietuvos Vyriausybės atstovai, tačiau konkrečių susitikimo detalių nekomentavo.

Anot spaudos, Lietuvos pareigūnai neoficialiai tvirtina, kad „ Gazprom„ mėgina įsiūlyti naujas derybas „dėl viso santykių paketo“ ir siekia, kad už dujų kainų nuolaidas Lietuva atsisakytų dujų sektoriaus reformos, atitinkančios trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo nuostatas, sudarytų ilgalaikę tiekimo sutartį, taip pat atšauktų Stokholmo arbitražui pateiktą ieškinį, kuriuo reikalaujama išieškoti iš vienintelio dujų tiekėjo 5 mlrd. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lt

lt portretas
statom terminalą ir eina velniop kacapėliai..

Alfredas

Alfredas portretas
Kaimyniškai reikia sugyventi ir galima susitarti visais klausimais. Sėkmės!

juokas

juokas portretas
premjeras kalba taip,kaip Paleckis ir Neris pries gerus 60 metu...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių