Butai pigo 5 proc., pasiūla mažės

Pirmąjį metų pusmetį gyvenamųjų butų kainos Lietuvos didmiesčiuose mažėjo, tačiau nežymiai - 3-5 proc. Kur kas labiau smuko pirkimo-pardavimo sandorių skaičius - per keturis metų mėnesius jų užfiksuota beveik trečdaliu (31,6 proc.) mažiau nei tuo pačiu metu pernai.

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad statytojai stabdo dalį projektų, nėra linkę mažinti kainų, o pirkėjus mėgina vilioti nuolaidomis ir nepinigine nauda.

„Pirmąjį pusmetį stebėjome nedidelę gyvenamojo būsto kainų korekciją. Oficialiai deklaruojamos kainos sumažėjo tik iki 5 proc. Tačiau realus vertės pokytis ženklesnis, nes butams statytojai paprastai taiko 5-10 proc. nuolaidas, o taip pat siūlo nepiniginius priedus: pilną apdailą už dalinės apdailos kainą, nemokamą stovėjimo vietą automobiliui ir pan.", - būsto kainų tendencijas aiškina „ŽIA valda real estate" atstovė Gintarė Mikučionytė.

Vilniuje vidutinės ir ekonominės klasės būsto kainos pirmoje metų  pusėje mažėjo apie 4 proc., brangesnių būstų - maždaug 3,4 proc. 1 kvadratinis metras ekonominės klasės bute sostinėje vidutiniškai kainavo 6,3 tūkst. litų. Kaune naujos statybos butų kaina vidutiniškai siekė 5,2 tūkst. litų už kvadratinį metrą, Klaipėdoje - 6450 litų.

Nepaisant sumažėjusių kainų, per pirmus keturis metų mėnesius butų įsigyta 31,6 proc. mažiau nei per tą patį 2007-ųjų periodą, rodo Registrų centro duomenys. Ir nors balandžio mėnesį prekyba kiek atsigavo bei buvo aktyviausia per šį laikotarpį, tačiau pagal pardavimų apimtis tai buvo pasyviausias balandis per pastaruosius penkerius metus.

Taip pat pastebima, kad sumažėjo šiemet pastatytų butų plotas. Pavyzdžiui, vidutinis pirmąjį ketvirtį pastatytų butų plotas buvo 62,7 kv.m., tai yra 8 proc. mažesnis nei per tris paskutinis 2007 m. mėnesius, kai vidutinis plotas siekė 68,2 kv.m.

Naujų pastatytų butų kiekis 2008 metų sausį-kovą buvo didesnis nei 2007 m. spalį-gruodį. Jų skaičius išaugo 16 proc. ir iš viso sudarė apie 3,2 tūkst. butų. 70 proc. iš jų pastatyta Vilniuje.

Visas gyvenamasis plotas Lietuvoje šiuo metu sudaro 82 mln. kvadratinių metrų. Vienam gyventojui tenka 24,4 kv.m naudingojo ploto. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių