Butaforiniai ūkininkai pradėjo ieškoti savarankiškai augančių jaučių

Lietuvoje gimsta nauja verslo šaka - apsimetus ūkininkais ieškoma nereiklių mėsinių galvijų, kuriuos galima laikyti be priežiūros ir kurie patenkintų sąlygas siekti išmokų.

Tokią naują veiklos sritį apsukrūs ūkininkai išrado, kai Žemės ūkio ministerija nusprendė skirti 32 mln. litų tiesioginių išmokų tiems ganyklų savininkams, kurie augina gyvulius ir mėsinius galvijus, penktadienį rašo Verslo žinios”.

„Mūsų perdirbėjai ir Žemės ūkio ministerija nori žmones priversti auginti žemės ūkio produkciją, tačiau vargu ar toks spaudimas pasiteisins. Nors šiandien jautienos trūksta ir jos kaina aukšta, nemanau, kad nauja tvarka pakeis žemės ūkio struktūrą„, - vilčių į naują politiką nededa žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviška mėsa“ valdybos pirmininkas Vidmantas Jonika.

Pasak jo, kasdien prašoma galvijų, kuriuos auginant nereikia investicijų -ekstensyvių veislių raguočių, kurie ištisus metus gyvenantų aptvaruose. Statistiškai bus skaičiuojama kiekviena galva, pagal tai skirstomos išmokos, tačiau produkcijos vis tiek nebus - suaugęs toks bulius svers ne daugiau kaip 500 kg (bulių, auginamų mėsai, svoris yra 700-800 kg), jiems užtenka aptvaro miške ir ištisus metus jų beveik nereikia prižiūrėti.

V.Jonikos teigimu, vadinamieji „sofos ūkininkai", kurie gaudavo išmokas už pievas, nors jose nieko neaugindavo, netruks prisitaikyti ir prie naujų sąlygų. Pasak jo, tokie galvijai reikalingi tik tam, kad būtų laikomasi įstatymų ir gaunamos išmokos. Kooperatyvo vadovas sako, kad tai bus graudi gyvulininkystė.

Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktorius Rimantas Krasuckis neatmeta, kad nesąžiningi ūkininkai „ant sofos" mėgins auginti raguočius tik dėl išmokų, nors ir bus siekiama, kad žemės ūkis taptų verslu. “Išmokos neturi tapti pagrindiniu pajamų šaltiniu”, - sako jis.

Šiemet raguočių augintojams skiriama 2,5 proc. visų išmokų, 2012-2013 metais suma padidės iki 3,5 proc.


Šiame straipsnyje: Ūkinininkaiūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių