Būsto rinkos krizė sukasi į biurus

Pastaruoju metu dažnai galima išvysti nebaigtus statyti daugiabučius. Priežastis - bankai nebefinansuoja statybų, o statytojai neturi lėšų, nes siūlomo turto niekas neperka. Panašiai gali nutikti ir biurų centrų statytojams.

Pajuto klientų abejingumą

Prieš pusmetį kalbėta apie biurų trūkumą. Dar priduriama, kad paklausa bus patenkinta ne anksčiau kaip 2009 m. Šiandien kyla klausimas, kur dingo potencialūs nuomininkai? Ar juos veikia vasaros karštis, ar jau taip greitai patenkinta paklausa? Klientai išties vangūs, domėtis domisi, bet pasirašyti sutarčių neskuba", - kalbėjo biurų centrų statytojos, bendrovės „Vilbra" direktorius Vygantas Brajis.

Jo teigimu, būsto pirkėjai jau kurį laiką laukė, kol kris kainos, ir neskubėjo pirkti butų. Dabar laukia ir biurų nuomininkai. Svarstydamas, ar gali kristi biurų nuomos kaina, V.Brajis įžvegė dvi galimas kainų mažėjimo priežastis. Pirmiausia biurų nuomos kaina sumažėtų, jeigu statybininkai statytų bent 30 proc. pigiau. Kadangi statybinėms medžiagoms ir įrangai taupyti neverta, kainą gali koreguoti tik darbo užmokestis.

„Prieš ketverius metus panašaus tūrio biurų pastatą pastatėme už 12 mln. litų, o dabar naujasis biurų centras kainuoja jau 20 mln. litų. Kainos skirtumas daugiausia susidarė dėl pabrangusių statybininkų paslaugų. Kita vertus, didelę dalį biuro nuomos kainos lemia šiuolaikiška brangi įranga. Jeigu klientai pareikš norą dirbti prastesnėmis sąlygomis - be šaldymo ar kitas komforto sąlygas užtikrinančios įrangos, be aukštos kokybės biurų apdailos - rinka tuoj pat siūlys pigesnių biurų. Tačiau šiandien klientai jau nebenori kuklių darbo sąlygų", - teigė bendrovės „Vilbra" vadovas.

Kreivė tebekyla

Pagal rinkos analizę iki 2007 m. būsto statybos kreivė sparčiai kilo į viršų, vėliau ėmė kristi. Biurų ir prekybos patalpų statybos kreivė iki 2006 m. krito, vėliau truputį ėmė kilti į viršų. Šiuo metu prekybos patalpų pastatoma kiek mažiau, o biurų pastatų skaičiaus kreivė dar sparčiai kopia į viršų.

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis nedrįso prognozuoti, ar biurų pasiūla ir toliau didės. Jo teigimu, nė vienais metais nebuvo įgyvendinta tiek projektų, kiek buvo planuojama.

„Biurų centrai laiku nebuvo pastatomi daugiausia dėl biurokratinių kliūčių ar kitokių panašių priežasčių. Bet projektai vėliau vis tiek būdavo įgyvendinami. Dabar padėtis kitokia. Pagrindinė bėda - gauti banko finansavimą. Jeigu bankas patvirtins projektą, jis bus laiku įgyvendintas, jei ne, net pradėtos statybos gali būti užkonservuotos", - aiškino S.Vagonis.

Rinkos tyrimai rodo, kad šiais metais turėtų būti pasiūlyta apie 90 tūkst. kv. m biurų. Tačiau S.Vagonio įsitikinimu, nuomininkams laukti rizikinga. Bankai, pamatę už durų nusidriekusią investuotojų į biurų centrus eilę, paprasčiausiai gali jų nefinansuoti, o geriausi pastatyti biurai jau bus išnuomoti.

Pirmiausia domisi kaina

Biurų centrų valdytojų statistika rodo, kad net 90 proc. būsimų klientų klausimų pirmiausia būna apie kainą. Tačiau V.Brajo teigimu, kvadratinio metro nuomos kaina sudaro ne pagrindinę dalį visų biuro nuomos išlaidų. Klientams vertėtų pasidomėti ir tuo, kiek jie mokės už įvairias paslaugas.

Bendrovės „Colliers International" verslo vystymo direktorius Mindaugas Kulbokas teigė, kad itin auganti pasiūla - nauja galimybė nuomininkui rinktis ir derėtis, nes iki 2007 m. pabaigos sąlygas diktavo plėtotojai.

„Ieškant patalpų didžiausia klaida yra apsispręsti dėl nuomos tik remiantis nuomos kaina. Nereikėtų pamiršti ir tokių dalykų kaip techninė charakteristika, galimas darbo vietų planavimas, eksploatavimo, administravimo ir kitos pridėtinės išlaidos, kurios gali būti kūrybingai „paslėptos". Pasirašant nuomos sutartį visi punktai turėtų būti gerai apsvarstyti ir suderinti", - sakė M.Kulbokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių