Būsimiems užsienio investuotojams – palankesnės sąlygos

Vakar Vyriausybė pritarė Ūkio ministerijos pasiūlymui sudaryti sąlygas teikti paramą mažesniems negu 20 mln. litų vertės investicijų projektams. Pakeitimai leis pritraukti investicijų į prioritetines Vyriausybės sritis - aukštesnės pridėtinės vertės gamybą ir paslaugas bei mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros sektorių.

Pasak ūkio viceministro Arnoldo Burkovskio, sudarius sąlygas teikti paramą mažesniems negu 20 mln. litų vertės investicijų projektams bus pagerinta šalies investicinė aplinka ir sudaryta galimybė į Lietuvą greičiau pritraukti daugiau užsienio investuotojų, su kuriais šiuo metu yra vedamos derybos.

"Dabar, kai priimtas šis sprendimas, derybose galėsime išnaudoti labai svarbų veiksnį dėl galimos paramos suteikimo investuotojui. Tai, manau, prisidės prie sėkmingos derybų baigties", - sakė ūkio viceministras.

Iki šiol Investicijų skatinimo 2008-2013 metų programoje buvo numatyta, kad atskiras programos įgyvendinimo priemones, numatomas įgyvendinti biudžeto lėšomis, galima taikyti tik tiems investuotojams, kurie Lietuvoje įgyvendina ne mažiau kaip 20 mln. litų, o investuojant į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą - ne mažiau kaip 5 mln. litų vertės plyno lauko investicijų projektą. Senoji nuostata ribojo investicijų atėjimą į Lietuvą. Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kai investuotojai ne įsigyja biuro patalų ar įrangos, o juos nuomoja iš specializuotų bendrovių, todėl investicinių projektų vertė nesiekia 20 mln. litų. Ypač tai būdinga inovacijas kuriantiems ir paslaugas teikiantiems investuotojams.

Praėjusiais metais Ūkio ministerijos iniciatyva buvo patvirtinti du stambūs investiciniai projektai. 2009-ųjų spalį Lietuvos Vyriausybė pasirašė investicijų sutartį su "Barclays Technology Centre Limited" dėl "Barclays" technologijų centro steigimo Vilniuje. Sutartimi "Barclays" įsipareigojo ne mažiau kaip penkerius metus vykdyti technologijų centro veiklą ir iki 2011 m. pabaigos įdarbinti ne mažiau kaip 250 aukštos kvalifikacijos technologijų specialistų. Pernai lapkritį Ūkio ministerija su ispanų metalo apdirbimo kompanija "Sopena Grupo" pasirašė ketinimų protokolą dėl aukšto lygio aliuminio gaminių fabriko steigimo Alytaus pramoniniame parke. Numatoma, kad pirmąją produkciją fabrikas pagamins jau 2011 metais.

2010 m. sausio mėnesį ūkio ministras Dainius Kreivys pasirašė ketinimų protokolą, patvirtinantį JAV įmonės "Moog Medical Devices" ketinimą artimiausiu metu Lietuvoje įkurti modernų mokslinių tyrimų ir technologijų paslaugų bei produktų plėtros centrą Europai. Įgyvendinant projektą bus sukurta 50 naujų darbo vietų. Šiuo metu deramasi su dar keliais stambiais investuotojais.

Statistikos departamento duomenimis, tiesioginės užsienio investicijos 2009 m. spalio 1 d. sudarė 34,2 mlrd. litų ir buvo 0,7 proc. didesnės, palyginti su 2008 m. spalio 1 d. duomenimis (34,0 mlrd. litų). Vidutiniškai vienam šalies gyventojui teko 10 259 litai (2008 m. spalio 1 d. - 10 134 litai) tiesioginių užsienio investicijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių